Mengetahui penunjuk apa yang hendak digunakan dan apakah kombinasi terbaik penunjuk teknikal dapat meningkatkan kemahiran membaca carta secara dramatik. Jika anda menggunakan indikator teknikal yang salah, ini boleh menyebabkan tafsiran harga yang tidak tepat dan kemudiannya untuk keputusan perdagangan yang tidak baik.

Pasukan kami di Pedagang Strategi Perdagangan telah teliti memilih setiap penunjuk teknikal supaya dapat memberi kami prestasi terbaik untuk setiap strategi perdagangan individu yang kami buat. Juga, baca strategi ADX terbaik kami .

Walau bagaimanapun, jika anda adalah jenis tindakan harga peniaga yang hanya menggunakan carta telanjang anda boleh menyemak panduan carta muktamad langkah demi langkah kami dengan selamat .

Petunjuk teknikal memudahkan anda mengenal pasti trend harga semasa dan meramalkan harga akan bergerak di masa hadapan. Dengan membangunkan strategi analisa teknikal yang berkesan, anda boleh meningkatkan jumlah yang anda peroleh setiap hari dagangan.

Bagaimanapun, sementara semua penunjuk teknikal berguna, masing-masing mempunyai kelemahan sendiri. Jika anda hanya menggunakan penunjuk tunggal untuk memantau pasaran, mungkin ada trend harga tertentu (atau bahaya) yang anda tidak perasan.

Dengan menggabungkan beberapa penunjuk teknikal ke dalam strategi dagangan tunggal, anda boleh mengehadkan risiko anda semasa masih memperoleh pulangan yang kuat. Di bawah ini, kami akan menerangkan cara membuat strategi multi-indicator.

Strategi multi-indicator harus mengelak daripada menjadi berlebihan dan harus menggunakan gabungan petunjuk perdagangan terbaik dengan cara yang bermakna. Kami juga mempunyai latihan pada Penunjuk Julat Sejagat.

Strategi multi-indicator mempunyai bahaya untuk menjadi berlebihan kerana ramai pedagang menggunakan penunjuk yang menunjukkan jenis maklumat yang sama. Untuk mengelakkan terjejas oleh kejatuhan perdagangan ini, anda perlu memahami bahawa petunjuk teknikal dapat diklasifikasikan kepada tiga kumpulan, seperti berikut:

  1. Trend Berikutan Petunjuk membolehkan anda menentukan sama ada aset pada masa ini terlebih beli atau terlebih jual. Ramai trend mengikut petunjuk, seperti Bollinger Bands, cuba mencipta “saluran” yang jelas. Saluran yang jelas akan memberitahu anda sama ada harga hampir habis atau kembali normal.
  2. Petunjuk Momentum , seperti Indeks Kekuatan Relatif (RSI), membolehkan anda menentukan arah dan kekuatan trend harga semasa. Sebagai aset mula membina momentum, membuka kedudukan baru akan menjadi kurang berisiko. Melihat indikator Moving Average juga membantu anda mengukur momentum.
  3. Penunjuk volum membantu peniaga mengenal pasti hubungan yang kuat (kuat) antara harga dan kelantangan. Peningkatan dalam volum dagangan hampir selalu menyebabkan kenaikan harga. Walau bagaimanapun, kejadian ini tidak selalu berlaku pada masa yang sama, oleh itu indikator volum adalah baik untuk ramalan maju. The On Balance Volume (OBV) dan Money Flow adalah dua petunjuk jumlah yang paling berguna.

 

 

Seperti yang anda lihat, sementara indikator kategori ini cuba menentukan perkara yang sama-sama ada harga akan meningkat, berkurangan, atau kekal stabil-sudut yang ditawarkan masing-masing adalah unik. Melihat pasaran dari pelbagai sudut yang berbeza dapat membantu anda mengembangkan perspektif yang lebih tepat, realistik, dan boleh bertindak.

Pada dasarnya, jika anda berdagang dengan strategi multi-indicator yang menggunakan indikator RSI , penunjuk MACD dan penunjuk stokastik, anda pada dasarnya menggunakan 3 jenis indikator teknis yang tergolong dalam kategori yang sama.

Ini adalah semua petunjuk momentum yang akan memaparkan untuk anda jenis maklumat yang sama dalam satu cara atau yang lain. Dalam angka di atas, anda dapat melihat bagaimana semua penunjuk mengikuti satu sama lain secara serentak.

Ini tidak baik!

Masalah dengan menggunakan indikator teknikal yang tidak tepat adalah bahawa anda sebenarnya mungkin berfikir isyarat perdagangan lebih kuat jika semua indikator menunjukkan arah yang sama.

Penetapan kepada maklumat yang terlalu mengagumkan daripada menggunakan indikator yang tergolong dalam kumpulan yang sama agak mudah. Elakkan menggunakan petunjuk teknikal yang memaparkan maklumat yang sama. Yang terbaik strategi beberapa indikator menggabungkan petunjuk yang menunjukkan jenis maklumat yang berbeza.

Penunjuk Pelbagai Strategi Terbaik

Sekarang datang bahagian yang menyeronokkan.

Melangkah ke hadapan, kami akan menyerlahkan penunjuk apa yang akan digunakan untuk penunjuk strategi yang terbaik.

Kami akan menggunakan penunjuk momentum, penunjuk aliran mengikut trend dan penunjuk volum yang menyokong dan saling melengkapi.

Petunjuk Momentum RSI

Kami tidak akan meluangkan masa untuk menerangkan bagaimana RSI diperdebatkan kerana kami hidup dalam zaman komputer dan mereka melakukan kerja secara automatik untuk kami.

Indeks Kekuatan Relatif adalah penunjuk momentum dan penunjuk utama pada masa yang sama. Banyak pedagang seperti penunjuk RSI kerana mudah digunakan.

Kami menggunakan penunjuk RSI untuk mengenal pasti keadaan overbought dan oversold yang mungkin di pasaran.

Seterusnya, kami akan menyebut penunjuk kedua kami.

OBV – Petunjuk Volum

Penunjuk kedua yang digunakan untuk strategi kami adalah penunjuk OBV.

Penunjuk OBV didasarkan pada idea bahawa kedua-dua jumlah dan aktiviti harga sama pentingnya. Dalam hal ini, OBV menggabungkan kedua-dua harga dan jumlah untuk menunjukkan jumlah dana masuk dan keluar dari pasaran.

Tangkapan skrin di atas menunjukkan bagaimana persediaan carta anda harus dilihat jika anda mengikuti arahan di atas.

Idea utama di sebalik penunjuk Volum Pada Baki adalah bahawa harga pasaran akan mengikuti di mana arus volum sedang berjalan.

Kini, semua yang perlu kita lakukan ialah menamakan penunjuk teknikal terakhir yang akan melengkapkan strategi penunjuk pelbagai.
 

 
Ichimoku Kinko Hyo (Awan Ichimoku)

Awan Ichimoku adalah satu lagi petunjuk arah aliran yang popular  Ichimoku Kinko Hyo akan merancang beberapa baris yang berbeza pada carta yang memudahkan untuk mengenal pasti masa depan sokongan atau rintangan yang kuat.

Pada carta penunjuk, terdapat garis biru (Kijun Sen), garis merah (Tenkan Sen), garis hijau (Chikou Span), dan kumpulan merah / hijau yang terlibat (Senou Span). Untuk mendapatkan bacaan pergerakan yang tepat, setiap baris ini perlu dipertimbangkan.

Garis biru (garis asas) akan merancang purata tertinggi tertinggi dan terendah terendah sepanjang 26 tempoh dagangan yang lalu. Begitu juga, garisan merah (garis putar) akan merancang purata tertinggi tertinggi dan rendah terendah sepanjang sembilan tempoh dagangan yang lalu .

Barisan hijau yang tertinggal akan merancang harga penutupan 26 tempoh pada masa lalu. Ini akan membantu anda memberi perspektif yang lebih baik mengenai trend pemantauan.

  • Band pertama akan dihitung dengan purata garis biru dan merah bersama-sama.
  • Band kedua akan dikira dengan purata yang tertinggi dan paling rendah sepanjang 52 tempoh dagangan yang lalu.

Langkah terakhir adalah mengambil garis trend dan beralih 26 tempoh ke hadapan. Sebaik sahaja semua baris ini diplotkan bersama, anda akan mempunyai pandangan yang luas dari pasaran. Dari sini anda akan dapat memutuskan sama ada terdapat trend yang cukup kuat untuk membenarkan membuka kedudukan baru.

Bollinger Bands – Trend Following Indicator

Band Bollinger adalah trend terbaik mengikut petunjuk yang mengukur kemeruapan pasaran. Ia juga penunjuk ketiga penunjuk strategi kami yang terbaik.

Membeli dan menjual berdasarkan band Bollinger boleh menjadi strategi perdagangan yang sangat berkesan terutamanya jika digunakan bersama dengan penunjuk teknikal yang lain.

Akhir sekali, persediaan carta anda sepadan dengan carta di atas.

Tanpa berlengah lagi, mari kita lihat bagaimana anda boleh berdagang secara cekap dengan menggunakan beberapa penunjuk teknikal dan bagaimana membuat keuntungan yang konsisten dengan cara pintar.

Strategi Pelbagai Indikator

Untuk strategi kami, anda perlu menggunakan tiga hingga empat penunjuk teknikal untuk berjaya berdagang. Petunjuk ini termasuk Indeks Kekuatan Relatif, Awan Ichimoku, Bollinger Band, dan On Volume Imbangan. Secara keseluruhannya, indikator-indikator ini menyumbang kepada trend, momentum, dan volum perdagangan yang semua pedagang perlu perhatian.

Kini, sebelum kita pergi lagi, kami sentiasa mengesyorkan mengambil sekeping kertas dan pen dan perhatikan peraturan strategi perdagangan. Untuk artikel ini, kita akan melihat bahagian membeli.

Nota * Strategi ini boleh digunakan pada sebarang kerangka waktu jadi teruskan dan menerapkannya pada bingkai masa pilihan anda.

Langkah # 1: Harga perlu Pecah dan Tutup di atas Bollinger Band tengah

Langkah pertama adalah mudah!

Sebenarnya, strategi keseluruhan sangat mudah difahami bahawa anda akan dapat berdagang dengan segera.

Oleh itu, pengesahan perdagangan pertama yang kami perlukan adalah harga untuk memecahkan dan menutup di atas band Bollinger tengah. Sekiranya keadaan perdagangan ini disahkan, kami boleh menyemak penunjuk lain untuk menambahkan lebih banyak pertambahan kepada isyarat dagangan kami.

Sekarang, mari kita lihat apa yang dikatakan oleh penunjuk RSI mengenai tindakan harga.

Langkah # 2: Tunggu penunjuk RSI untuk berdagang di atas 50 tahap jika belum

Semua yang kami lakukan di Panduan Strategi Perdagangan adalah logik! Kami sentiasa cuba memahami cara untuk mentafsirkan tindakan mana-mana penunjuk teknikal yang diberikan.

Sepanjang langkah ini, kami berusaha mencari perjanjian antara apa yang Bollinger Bends katakan dan bacaan harga RSI sendiri. Oleh itu, pelarian boleh disahkan jika momentum berada di belakang langkah itu.

Biasanya, bacaan RSI di atas tahap 50 dianggap sebagai momentum positif manakala bacaan RSI di bawah paras 50 dianggap momentum negatif.

Nota * Tidak semua masa anda akan melihat RSI melanggar di atas tahap 50 pada masa yang sama dengan harga berpecah di atas BB pertengahan. Kadang-kadang, kita perlu menunggu lebih lama untuk momentum kenaikan harga untuk muncul.

Langkah # 3: Tunggu penunjuk OBV meningkat. Beli di pasaran sebaik sahaja anda melihat jumlah yang mengesahkan harga.

Keadaan perdagangan terakhir sebelum menarik pencetus sekali lagi mudah difahami. Kami mahu berdagang di sisi dengan wang pintar. Dalam hal ini, kita mencari bukti bahawa perdagangan yang kita mahu ambil sebagai kuasa beli nyata di belakangnya.

Kita dapat melihat bahawa jumlah sebenar hanya muncul kemudian. Penting untuk bersabar dan menunggu keadaan perdagangan yang tepat untuk dipenuhi sebelum masuk ke dalam perdagangan yang panjang.

Perkara penting berikutnya yang perlu kita buat untuk strategi scalping kami adalah di mana meletakkan stop loss pelindung kami.

Lihat di bawah …

Langkah # 4: Sembunyikan Stop Stop Perlindungan anda di bawah Bollinger Band yang lebih rendah

Mengetahui di mana untuk meletakkan stop loss pelindung anda sama pentingnya dengan mengetahui kapan memasuki pasaran.

Tempat yang logik untuk menyembunyikan stop stop pelindung anda adalah di bawah band Bollinger yang lebih rendah. Penembusan di bawah BB rendah akan membatalkan idea perdagangan kami, dan kami mahu meminimumkan kerugian kami.

Akhir sekali, kita juga perlu menentukan tahap keuntungan untuk strategi penunjuk berbilang yang membawa kita ke langkah terakhir.

Lihat di bawah …

Langkah # 5: Ambil Keuntungan apabila harga berpecah di bawah BB bawah

Strategi ambil keuntungan kami hanya melihat satu petunjuk untuk memberi isyarat kepada kami kemungkinan zon keluar. Sekiranya kita menunggu pengesahan dari pelbagai indikator maka kita juga akan dapat kembali beberapa keuntungan kita.

Dalam hal ini, cara terbaik untuk mengambil keuntungan adalah apabila kita melihat harga membalikkan. Penembusan di bawah Bollinger Band yang lebih rendah adalah isyarat yang baik untuk pembalikan yang mungkin, jadi kami ingin mengeluarkan keuntungan kami.

Nota ** di atas adalah contoh perdagangan BELI menggunakan beberapa penunjuk teknikal. Gunakan peraturan yang sama untuk perdagangan JUAL – tetapi sebaliknya. Dalam gambar di bawah, anda boleh melihat contoh perdagangan JUAL sebenar.

Langgan Panduan Strategi Dagangan

Kami memilih penunjuk ini kerana, sebagai satu kumpulan, mereka dapat membantu melindungi anda daripada kelemahan masing-masing sementara juga mengekalkan setiap kekuatan mereka sendiri. Jika petunjuk-petunjuk ini pernah memberi bertentangan untuk membeli atau menjual isyarat-sesuatu yang kadang-kadang berlaku-anda akan terpaksa menentukan sama ada anda bersedia membuka kedudukan yang lebih berisiko.

Sebaliknya, apabila setiap penunjuk ini mengesahkan isyarat yang dihantar dari yang lain, anda boleh menjadi lebih yakin dengan perdagangan anda. Jika anda akhirnya mendapat pelbagai “lampu hijau” sekaligus, berasa bebas untuk menjadi lebih agresif dengan perdagangan anda.

Kesimpulannya

Anda perlu mengambil masa yang diperlukan dan mempelajari makna setiap penunjuk teknikal. Tiada penunjuk akan memberi anda kadar kemenangan 100% jadi jangan menjadi yang mengejar ekor dongeng. Dalam pasaran Forex $ 6 trilion, tiada siapa yang boleh meramalkan pasaran dengan pasti. Inilah cara untuk menerapkan langkah analisis teknikal demi langkah.

Walau bagaimanapun, jika anda mengikuti kombinasi terbaik kami petunjuk teknikal anda boleh meningkatkan peluang anda untuk menang lebih kerap daripada kehilangan perdagangan pasaran. Anda harus ingat bahawa semua penunjuk adalah berdasarkan pada harga yang lalu sehingga hanya strategi penunjuk multi dapat membantu anda meramalkan masa depan.

Terima kasih kerana membaca!
Sila tinggalkan komen di bawah jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Kombinasi Terbaik Petunjuk Teknikal!