Permintaan untuk bitcoin semakin meningkat, dan pelabur Malaysia semakin berminat dalam mata wang digital. Jadi semakin banyak bertanya kepada diri sendiri: “Bagaimana cara membeli bitcoin di Malaysia?”. Selepas kajian ringkas, ternyata ini tidak semudah di banyak negara lain. Di negara jiran Austria, cryptocurrency jauh lebih meluas berbanding di Malaysia, di mana mata wang itu tidak dilihat secara tidak konsisten sebagai alternatif kepada euro dan mata wang sebenar lain. Walau bagaimanapun, membeli BTC di Malaysia tidak mustahil, seperti yang dapat dilihat pada pemeriksaan yang lebih dekat. Kemungkinan untuk mengisi Wallet Bitcoin tidak begitu pelbagai, kami akan menunjukkan kepada anda semua cara yang berikut.

 

Beli bitcoin di Malaysia: itulah cara ia berfungsi

Malangnya, membeli Bitcoins di luar talian diMalaysia tidak mungkin lagi. Dalam hal ini, Austria, sebagai contoh, lebih dari sekadar satu langkah ke depan. Di sini, Bitcoins boleh dibeli di stesen minyak dan cawangan khas dalam bentuk baucar. Ini mesti ditebus hanya di laman web pembekal, supaya duit syiling dapat dikreditkan ke dompet digital pembeli. Sebaliknya, membeli bitcoin di Malaysia hanya boleh dilakukan melalui internet. Oleh itu, pihak-pihak yang berminat terlebih dahulu harus mencari dalam talian untuk semua alternatif dan membandingkannya dengan satu sama lain untuk mencari pelaburan yang sesuai untuk mereka. Pilihan berikut ada:

 

Di pasaran Bitcoin membeli di Malaysia

Pelabur sering memilih untuk melabur dalam mata wang digital kerana tidak mahu dikenali oleh Bitcoin. Sebagai contoh, mereka mahu menghalang orang luar daripada memahami transaksi, dan Bitcoin menawarkan mereka platform ideal untuk berbuat demikian. Sebab-sebab mengapa tidak dikenali nama pelabur tidak penting apabila membeli Bitcoin. Di Malaysia, sebagai contoh, pasaran Bitcoin tersedia. Di samping beberapa pembekal berbahasa Malaysia, terdapat juga banyak platform antarabangsa yang membolehkan pembelian dan penjualan bitcoin. Sebagai contoh, Bitcoin.de adalah salah satu penyedia paling terkenal di negara ini. Di pasaran ada perdagangan harian yang meriah di antara pengguna. Oleh itu, fungsi pasaran sudah banyak dijelaskan. Pembeli mendapat hubungan terus dengan penjual tanpa broker yang terlibat. Harga ditentukan oleh bekalan dan permintaan. Pembeli mempunyai peluang untuk menjual semula bitcoin mereka kemudian melalui pasaran. Ini memerlukan Wallet Bitcoin, dompet digital. Ini menyimpan semua bitcoin yang dimiliki oleh pelabur. Pemilikan beberapa dompet sama saja dengan pendaftaran di beberapa pasar Bitcoin.

 

 

Pertukaran bitcoin di pasaran berlaku terhadap mata wang lain, tetapi ini tidak semestinya menjadi euro. Selain itu, penjualan dalam mata wang lain adalah mungkin, harga semasa diumumkan di pasaran. Jadi kedua-dua pihak boleh memutuskan sama ada mereka mahu berdagang di bawah syarat-syarat ini. Apabila perdagangan dimulakan, pemindahan wang ke akaun penjual berlaku, sebagai balasan, bitcoin dipindahkan ke dompet pembeli.

Apabila berdagang di pasaran, mungkin ada bayaran. Pengguna perlu memaklumkan diri mereka terlebih dahulu dan membandingkan pembekal yang berbeza. Akibatnya, mereka dapat menjimatkan banyak wang kemudian dalam beberapa kes.

 

Membeli Bitcoins di bursa saham di Malaysia

Kemungkinan adalah alternatif untuk berdagang di pasaran, tetapi sering kali kedua-duanya keliru antara satu sama lain. Di sini, bursa saham bertindak sebagai orang tengah, pembeli dan penjual tidak mendapat perhubungan langsung. Ini hanya berlaku untuk pasar Bitcoin. Dagangan berlaku secara automatik, kerana pembayaran mata wang klasik seperti euro dan dolar AS digunakan. Yang betul-betul bergantung kepada pembekal. CEX.IO adalah salah satu pertukaran Bitcoin yang paling terkenal. Pembeli dan penjual yang ingin berdagang di bursa saham mesti memberikan maklumat yang berbeza. Pembeli mesti menyatakan dalam konteks ini, pada harga yang mereka sanggup membeli bitcoin. Penjual, sebaliknya, mesti menentukan jumlah bitcoin yang mereka bersedia untuk menyerahkan dan menetapkan harga yang dikehendaki. Bursa saham kemudian membandingkan tawaran individu dengan satu sama lain dan menjalankan perdagangan bagi pihak pelanggan, jika dua yang sepadan dijumpai. Bagi pembeli dan penjual, ini memberi kelebihan bahawa mereka tidak perlu mencari secara manual melalui tawaran pihak lain untuk mencari rakan perdagangan yang sesuai.

 

Beli dan jual bitcoin secara langsung

Oleh kerana bilangan pemilik Bitcoin semakin berkembang, perdagangan langsung antara dua pemilik juga mungkin. Di laman web seperti bitcoin-treff.de adalah mungkin untuk mengenali pemilik Bitcoin lain dan menghubungi mereka untuk tujuan perdagangan. Siapa tahu, mungkin pemilik Bitcoin tinggal berdekatan? Bitcoins membeli di Malaysia tentang varian ini juga tanpa nama, kerana tiada nama atau alamat sebenar mesti diganti. Hanya transaksi dilakukan tanpa sesiapa yang mengetahui siapa yang lain. Harus diingat bahawa bentuk pembelian ini tidak dikawal selia, jadi tidak ada contoh yang dapat campur tangan dalam hal masalah. Oleh itu, tindak balas pembayaran dalam tindakan penipuan adalah mustahil.

Pembelian langsung dan penjualan Bitcoins juga memerlukan Wallet Bitcoin. Selepas pembayaran telah diterima oleh pembeli – beberapa jenis juga ditawarkan – bitcoin dipindahkan terus ke dompet digital.

Di Malaysia, wang mesti terlebih dahulu dibayar ke dalam akaun pengguna di bursa saham. Untuk tujuan ini, para pembekal sering memberikan beberapa cara yang tersedia, selalunya sementara deposit oleh kad kredit ditawarkan.

 

Beli dan jual bitcoin secara langsung

Oleh kerana bilangan pemilik Bitcoin semakin berkembang, perdagangan langsung antara dua pemilik juga mungkin. Di laman web seperti bitcoin-treff.de adalah mungkin untuk mengenali pemilik Bitcoin lain dan menghubungi mereka untuk tujuan perdagangan. Siapa tahu, mungkin pemilik Bitcoin tinggal berdekatan? Bitcoins membeli di Malaysia tentang varian ini juga tanpa nama, kerana tiada nama atau alamat sebenar mesti diganti. Hanya transaksi dilakukan tanpa sesiapa yang mengetahui siapa yang lain. Harus diingat bahawa bentuk pembelian ini tidak dikawal selia, jadi tidak ada contoh yang dapat campur tangan dalam hal masalah. Oleh itu, tindak balas pembayaran dalam tindakan penipuan adalah mustahil.

Pembelian langsung dan penjualan Bitcoins juga memerlukan Wallet Bitcoin. Selepas pembayaran telah diterima oleh pembeli – beberapa jenis juga ditawarkan – bitcoin dipindahkan terus ke dompet digital.
Beli bitcoin dalam bentuk CFD

Semua pilihan yang dinyatakan sebelum ini memerlukan pemilikan Bitcoin Wallet, di mana koin yang dibeli dipindahkan. Oleh itu, pembeli datang terus ke dalam pemilikan mata wang dan boleh menjualnya semula pada masa akan datang atau menggunakannya sebagai cara pembayaran untuk barangan dan perkhidmatan. Walau bagaimanapun, sesiapa yang berpendapat bahawa ini adalah satu-satunya cara untuk membeli bitcoin di Malaysia adalah salah.

Terdapat juga varian yang tidak termasuk pengambilalihan langsung mata wang. Akibatnya, pelabur tidak memerlukan Wallet Bitcoin. CFDs telah terbukti menjadi pilihan popular dalam hal ini, memberi pelabur kesempatan untuk mendapat manfaat daripada harga Bitcoin yang semakin meningkat dan jatuh. Bentuk pelaburan ini juga sesuai untuk pendatang baru dengan modal rendah, kerana tidak perlu untuk menerapkan nilai bitcoin untuk diperdagangkan. Sebaliknya, ia adalah produk kewangan leveraged, jadi pelabur pertama mengambil pinjaman dengan broker Bitcoin untuk mencapai jumlah yang diperlukan untuk perdagangan. Dia sendiri hanya membayar sebahagian kecil daripada ini. Di satu pihak, ini menghasilkan kelebihan pulangan yang tinggi dengan penggunaan yang agak sedikit – sebaliknya, kerugian dapat melebihi jumlah modal yang dilaburkan berkali-kali. Oleh itu, CFD dianggap cara yang sangat berisiko untuk membeli BTC di Malaysia.

Sebelum pelabur memilih broker CFD, mereka harus membandingkan platform yang berbeza dengan teliti. Pada prinsipnya, perdagangan adalah mungkin bagi semua broker yang menawarkan cryptocurrency, walaupun ini berbeza dalam sesetengah kes dengan ketara dari segi bayaran, kematangan atau leverage yang ditawarkan. Sekiranya anda mahu menyaring tawaran yang betul, anda sepatutnya mengambil masa ini.

 

Pembelian sijil bitcoin

Sebagai alternatif kepada CFD, di mana pelabur juga tidak memiliki mata wang, sijil dikenakan. Sijil-sijil penyertaan ini mencerminkan perkembangan harga saham, iaitu derivatif. Siapa yang mahu melabur dalam sijil, haruslah melakukan strategi untuk ini. Borang pelaburan dianggap berisiko, oleh itu tindakan yang tidak dapat dipikirkan dengan cepat dapat menyebabkan kerugian, jadi sila juga mempertimbangkan tip dagang Bitcoin. Selain itu, pelabur mesti membuat deposit dengan pembekal, yang membolehkan pembelian sijil penyertaan di bursa saham.

 

 

Cara pembayaran untuk membeli BTC di Malaysia

Sesiapa mencari peluang untuk membeli Bitcoin di Malaysia, tidak dapat tidak membandingkan kaedah pembayaran yang ditawarkan pada setiap platform. Oleh kerana tidak semua orang memiliki kad kredit, misalnya, pelabur lain menggunakannya secara eksklusif untuk tujuan pembayaran. Masih yang lain membuat semua transaksi secara eksklusif melalui perkhidmatan pembayaran dalam talian. Oleh itu, perbandingan kaedah pembayaran boleh dianggap sangat berguna. Antara kaedah yang paling umum yang disediakan pembekal, termasuk debit langsung, pemindahan bank, kad kredit, Giropay, Neteller, Sofortüberweisung, PayPal, AstroPay atau Paysafe yang Paysafecard.

Pembelian bitcoin selalu sangat mirip dari segi proses, tanpa mengira kaedah pembayaran yang dipilih para pelabur. Langkah-langkah berikut mesti dijalankan

 

Buka Wallet Bitcoin

Dompet digital adalah keperluan asas untuk dagangan Bitcoin. Oleh itu, seseorang perlu membuka akaun Bitcoin sebelum mencari platform yang sesuai. Untuk Bitcoin Dompet terdapat penyelesaian dalam talian dan offline, ramai pelabur lebih suka

n campuran kedua-dua tawaran untuk memaksimumkan keselamatan untuk bitcoin mereka. Penyelesaian peribadi terbaik untuk pelabur hanya boleh didapati dengan membandingkan tawaran individu. Satu dan dompet yang sama boleh digunakan untuk berdagang di beberapa platform, jadi tidak ada kelemahan bagi pelabur. Pada masa yang sama, tentu saja, dengan mudah boleh mengali beberapa dompet untuk platform.

 

Mencari platform yang betul

Jika anda ingin mencari pembekal yang betul selepas membuat dompet Bitcoin digital, anda akan dapati di Malaysia dan juga di luar negara. Pada dasarnya, ia tidak membuat sebarang perbezaan di mana untuk berdagang, tetapi pelabur perlu mendapatkan semua maklumat mengenai platform sebelum mendaftar. Penyedia yang bereputasi dikawal oleh agensi kerajaan dan mesti memenuhi keperluan keselamatan dan keperluan tertentu. Terutamanya aspek keselamatan tidak boleh diabaikan, berapa halaman laman web juga menjadi platform untuk perdagangan dengan Bitcoins sekarang dan sekali lagi mangsa serangan penggodam. Selain itu, pelabur harus membaca ulasan pengguna lain untuk mendapatkan gambaran tentang pembekal.

Beli Bitcoin di Malaysia

Langkah terakhir adalah untuk log masuk ke platform. Ini biasanya cepat, tetapi sesetengah vendor meminta maklumat peribadi untuk menghalang niat penipuan. Untuk pengesahan akaun cara yang berbeza ditawarkan. Pengguna harus berhati-hati bahawa mereka tidak perlu terlalu banyak nyatakan di sini, jika tidak, aspek tidak mahu namanya disiarkan dengan cepat. Selepas pendaftaran berjaya, pelabur kemudian boleh membuat deposit dan membeli Bitcoins di Malaysia untuk mengisi dompet mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, laluan yang diterangkan hanya terpakai untuk mengarahkan perdagangan dalam bitcoin. Sekiranya pelabur membuat keputusan untuk berdagang bitcoin melalui CFD atau Sijil, hanya satu akaun yang perlu dibuat dengan broker. Pendaftaran tambahan dalam hal dompet tidak perlu, kerana pelabur tidak memperoleh pemilikan langsung dari mata wang digital.

 

Bagaimana untuk membeli Bitcoins di Malaysia?

Kemungkinan untuk membeli BTC di Malaysia sejauh ini telah diterangkan dalam banyak cara. Tetapi pelabur masih tetap ragu-ragu dan tertanya-tanya jika pembelian itu berbaloi. Untuk memperjelaskan soalan ini, kita melihat pembangunan yang telah diambil dalam bulan dan tahun kebelakangan ini. Pada tahun 2015, sebagai contoh, masih boleh membeli Bitcoin untuk harga 200 euro. Sesiapa yang mengiktiraf potensi mata wang digital pada masa itu – atau lebih awal – tidak lama lagi akan berpuas hati dengan peningkatan nilai yang besar. Hanya dua tahun kemudian, nilai duit syiling telah meningkat kepada 7,000 euro. Pada ketika ini, soal sama ada pelaburan masih berbaloi adalah wajar. Adalah jelas bahawa kenaikan berterusan harga ini akhirnya akan berakhir. Tetapi sekarang ia tidak kelihatan seperti itu, pakar-pakar meramalkan bahawa nilai itu tidak lama lagi boleh memecahkan tanda euro 10,000. Risiko kejatuhan harga tetap diberikan, yang mempunyai minat dalam pelaburan, jadi ia harus menangani topik secara terperinci, supaya dapat menimbang semua kelebihan dan kekurangan.

Dengan beberapa pakar kurang optimis, meramalkan gelembung pecah tidak lama lagi bukan angka lima angka, ia memberi manfaat kepada para pelabur untuk terus mengawasi pasaran. Mengesan kursus dan berita yang mungkin mempengaruhinya dapat membantu anda mencari momen yang baik untuk menjual atau membeli bitcoin anda.

Walaupun pernyataan para pakar tentu saja perlu didengarkan, ia akhirnya terpulang kepada pelabur, sama ada dia mahu melabur dalam Bitcoins atau tidak. Dia harus membandingkan manfaat dengan kelemahan dan kemudian memutuskan sama ada dia mahu mengambil risiko. Kelebihan yang jelas ialah:

Bitcoins boleh dipindahkan di seluruh dunia tanpa dikenakan bayaran terlalu tinggi. Oleh itu, invois barangan atau perkhidmatan boleh diselesaikan dengan cara yang mudah. Bagi pengembara, sebagai contoh, ini adalah alternatif yang menarik untuk pertukaran tradisional dalam mata wang negara.
Pelaksanaan pembayaran tanpa nama. Ramai orang takut bahawa, terutama di Internet, semua langkah mereka dapat dikesan semula. Bitcoin menawarkan alternatif yang tidak dikenali. Orang luar tidak dapat melihat siapa yang membuat pembayaran. Malah rakan kongsi transaksi tetap tidak dikenali.
Pelaburan dengan kemungkinan pulangan yang tinggi. Ini memerlukan pelabur melabur masa yang mencukupi dalam pelaburan mereka dan mengawasi harga. Jika ini terus meningkat, anda mempunyai peluang untuk mendapat keuntungan yang tinggi. Kursus Crypto

Bitcoins sebagai pelaburan

Bitcoins sebagai pelaburan adalah apa-apa tetapi pelari kendiri. Sekiranya anda hanya membeli mata wang dan menunggu untuk menambah nilainya dengan sendiri, anda akan menjalankan risiko. Oleh itu, pelabur harus menangani topik secara terperinci untuk mendapatkan gambaran keseluruhan pasaran. Seperti yang anda tahu, bekalan dan permintaan mengawal harga bitcoin. Pada masa ini, permintaan untuk duit syiling sangat tinggi, itulah sebabnya harga terus meningkat. Walau bagaimanapun, jika ada peristiwa yang mengurangkan permintaan secara tiba-tiba, pelabur mesti bertindak segera. Penjualan mata wang yang tepat pada masanya dapat melindungi mereka dari kerugian yang tinggi. Dengan cara yang sama, mereka yang berminat untuk membuat pembelian dapat mencari momen yang baik untuk usaha ini. Selain itu, pelabur perlu melaburkan masa yang mencukupi dalam membandingkan platform untuk bekerja dengan variasi terbaik.

Risiko sentiasa kekal, tidak kira cara pembelian bitcoin dilakukan di Malaysia. Pengurusan risiko yang berkesan adalah penting supaya tidak kehilangan semua wang anda yang dilaburkan dalam satu kejatuhan. Ini mungkin berlaku, misalnya, jika semua modal telah dilaburkan dalam satu pelaburan. Risiko harus selalu tersebar. Dalam kes mata wang digital, ini tidak bermakna melabur dalam pesaing Bitcoin pada masa yang sama. Masa lalu telah menunjukkan bahawa perkembangan harga para pesaing adalah berkaitan rapat dan khususnya penurunan harga pemimpin sektor itu dapat memberi kesan yang ketara terhadap harga pesaing yang kini lebih kecil.

Mereka yang tidak mempunyai masa untuk mengesan harga dan berita perniagaan harus mencari alternatif lain untuk melabur. Bitcoins dianggap agak sensitif kepada perubahan dalam pasaran, sehingga dapat dengan cepat membawa perubahan pada harga. Sesiapa yang bertindak balas terlalu lewat di sini boleh kehilangan banyak wang. Sebaliknya, jika anda melakukan analisis mendalam dan bertindak dengan strategi yang berkesan (seperti pemendekan bitcoin), anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk berjaya.