Ujian penyedia dompet yang komprehensif boleh membantu sesiapa yang berminat melabur dalam mata wang digital.

Jika anda ingin membeli Bitcoins, Ethereum, Litecoin atau salah satu daripada banyak kriptografi lain, anda mesti memenuhi salah satu keperluan asas: anda mesti memiliki e-wallet. Inilah maya yang setara dengan dompet di mana kita menyimpan mata wang sebenar. Kajian Wallet kami menunjukkan jenis dompet yang ada, apa perbezaan dan persamaan yang mereka ada, dan kriteria apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih dompet crypto yang tepat. Bagaimana kerja Wallets Perbandingan mata wang TradingFat tidak jauh seperti yang anda jangkakan. Kerana kedua-duanya memenuhi manfaat yang sama: mereka perlu menyimpan aset peribadi dan melakukan transaksi pembayaran. Dengan perbezaan bahawa dompet adalah urutan rawak aksara digital. Peserta dalam rangkaian biasanya boleh menggunakan pangkalan data awam untuk melihat jumlah mata wang digital dalam dompet. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai akses kepada aset tersebut dan juga tidak dapat memahami siapa yang memiliki mereka.

 

Untuk menerangkan cara Wallet diakses, Bitcoin Wallet berfungsi sebagai contoh praktikal.

Selama bertahun-tahun, Bitcoin telah menjadi pemimpin pasaran di kalangan mata wang digital, itulah sebabnya perbandingan dompet masuk akal bagi mereka yang berminat. Pemilik boleh mengakses Bitcoins yang disimpan di dompet melalui kunci awam. Ini harus dijaga dengan sebaik-baiknya dan tidak dikongsi dengan orang lain. Kerana ia sah: siapa yang memiliki kunci persendirian secara automatik mempunyai akses kepada semua bitcoin yang disimpan dalam dompet. Dalam kes kehilangan, tidak ada contoh utama yang mana orang tersebut boleh berubah. Ia masih sukar untuk membuktikan bahawa anda memiliki bitcoins kerana ia bukan kebaikan fizikal. Di samping itu, kunci peribadi tidak diketahui dan tidak mengandungi maklumat mengenai nama atau alamat pemiliknya.

Selain menyimpan kunci peribadi, dompet juga bertanggungjawab untuk menguruskan kunci awam. Perbezaan kunci peribadi adalah bahawa kunci awam dikongsi dengan pemilik Bitcoin yang lain untuk memulakan transaksi. Oleh itu, penerima transaksi Bitcoin harus memberitahu pengirim alamat dompetnya (= kunci publik) sehingga BTC dapat mengubah pemilikan. Harus diingat bahawa setiap dompet hanya satu kepunyaan peribadi, tetapi bagi setiap transaksi kunci awam baru boleh dijana, yang diberikan secara eksklusif kepada dompet ini. Tugas dompet oleh itu juga pentadbiran semua kunci.

 

Dompet Panas memastikan ketersediaan berterusan

Dompet Panas adalah dompet digital yang boleh diakses melalui Internet pada bila-bila masa. Hampir setiap platform dagangan crypto juga mewakili dompet panas, kerana deposit dan pengekalan kriptografi dalam akaun pelanggan adalah mungkin. Di samping itu, terdapat banyak pembekal lain dalam perbandingan Dompet kami yang menawarkan dompet panas tanpa platform dagangan bersepadu. Walau bagaimanapun, mereka yang berminat dalam bentuk pemeliharaan aset digital ini perlu diingat bahawa dompet panas sentiasa menunjukkan risiko keselamatan yang tinggi. Kerana mereka bukan sahaja dapat diakses oleh pemilik dari mana saja, bahkan penyerang dapat memanfaatkan lubang keamanan dalam sistem dan dengan itu mengakses data. Ia amat berbahaya jika pembekal memiliki kunci peribadi semua dompet penggunanya.

 

 

Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggunakan dompet panas hanya untuk menyimpan sedikit mata wang yang berkaitan. Selalunya akses fleksibel kepada beberapa aset digital, tanpa mendedahkan keseluruhan harta kepada bahaya yang tidak perluxistiert. Tambahan terbesar kedua penyelesaian ini adalah tanpa persoalan ketersediaan wang crypto yang hampir berterusan, namun, misalnya, kehilangan telefon pintar juga kehilangan dompet pada masa yang sama.

 

Kini secara langsung membuka dompet crypto pada Pilihan IQ

Di mana lagi, jika tidak dalam dompet panas, bolehkah pelabur menyimpan asetnya? Jawapannya: dalam dompet sejuk. Pengalaman telah menunjukkan bahawa ini boleh disimpan jauh lebih selamat kerana mereka tidak disambungkan ke Internet. Oleh kerana Dompet khususnya penyimpan Kekunci Peribadi di latar depan, Dompet Dingin boleh dibuat dengan alat mudah – slip dan pensil mencukupi untuk ini. Kuncinya diperhatikan dan disimpan dengan selamat. Selagi tidak ada orang lain yang boleh mengaksesnya, aset di BTC, ETH, LTH atau mata wang lain juga selamat dari serangan penggodam.

Dalam Ujian Penyedia Dompet maka banyak dompet yang disebut apa yang akan dipanggil, khususnya untuk menjaga keselamatan peranti dibina kunci peribadi. Ramai yang tidak lebih besar daripada tong USB, dan fungsinya sama. Setelah dompet perkakasan disambungkan ke komputer, tablet atau telefon pintar melalui kabel USB, kredit itu boleh diuruskan menggunakan perisian atau aplikasi khas. Terdapat juga pelanggan desktop yang boleh digunakan untuk menguruskan cryptocurrency tanpa dihubungkan ke Internet.

Tinjauan Wallet: Dompet Web dan Dalam Talian

Oleh kerana semua spesies Wallet telah diterangkan secara dangkal setakat ini, kami menumpukan perhatian kami pada langkah seterusnya pada pembentangan terperinci semua penyelesaian dalam kajian Wallet kami. Pada mulanya, tumpuan akan dilakukan di web atau dompet dalam talian. Walau bagaimanapun, ini bukanlah dua jenis yang berbeza, tetapi hanya dua nama yang sama dengan produk yang sama.

Pembekal dompet berasaskan web mengurus kunci persendirian dalam talian di pelayan. Seperti yang telah disebutkan, sebagai contoh, platform perdagangan untuk Bitcoin, Ethereum dan Co. juga pada umumnya mewakili dompet dalam talian pada masa yang sama. Ini selalu berlaku jika cryptocurrencies juga boleh disimpan di dalam akaun dagangan. Walau bagaimanapun, terdapat juga pertukaran crypto dan pasar yang tidak terlibat secara aktif dalam proses pembayaran, tetapi hanya menawarkan platform untuk menghentikan tawaran. Dompet dalam talian tidak akan disediakan dalam kes ini.

Ketersediaan kekal pastinya merupakan kelebihan terbesar dompet. Walau bagaimanapun, pengalaman dalam beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan bahawa ini juga kelemahan terbesar mereka. Oleh kerana kunci peribadi semua dompet disimpan di tengah-tengahnya, penggodam mempunyai peluang untuk mendapatkan akses kepada mereka melalui serangan yang disasarkan. Pelabur boleh melindungi diri mereka dari kerugian besar dengan melakukan perbandingan pembekal dompet, sambil memberi perhatian kepada keselamatan.

 

Dompet telefon pintar secara terperinci

Banyak mata yang digunakan untuk dompet berasaskan web boleh dipindahkan 1: 1 ke dompet telefon pintar. Mereka menawarkan fleksibiliti yang mungkin dan ketersediaan aset crypto, kerana telefon pintar kini sudah pasti antara peranti yang selalu dibawa oleh pemiliknya dengan mereka. Penyimpanan kekunci persendirian dilakukan secara langsung pada peranti, oleh itu alamat dompet boleh dihantar dalam beberapa saat, contohnya dengan kod QR atau NFC. Oleh itu, wang digital boleh digunakan dengan mudah untuk pembayaran di terminal yang sesuai.

Harus diingat bahawa dompet bergerak bukanlah pelanggan sepenuhnya yang pada masa yang sama menyediakan akses kepada keseluruhan rangkaian cryptocurrency. Sebagai contoh, saiz blok block Bitcoin kini lebih daripada 150 gigabait, yang perlu dimuat turun untuk tujuan ini pada peranti – dalam kes telefon pintar, ini tidak dapat dilaksanakan. Jadi, telefon pintar telefon pintar semakin menggunakan Pengesahan Bayaran Mudah (SPV), yang hanya perlu menyimpan sebahagian kecil daripada pangkalan data pada peranti itu untuk menjalankan transaksi yang selamat. Walau bagaimanapun, pengguna dompet mudah alih perlu berhati-hati dengan peranti mereka dan membuat sandaran tetap. Jika tidak, kehilangan atau kecurian telefon pintar juga kehilangan akses kepada dompet.