Strategi perdagangan baji adalah strategi perdagangan pembalikan yang berpotensi untuk menjana keuntungan besar. Apabila ia berkaitan dengan perdagangan tindakan harga, perkara yang paling penting ialah mengenali corak tertentu di pasaran. Pasukan kami di Pedagang Strategi Dagangan telah mendedikasikan banyak masa untuk mengajar anda corak harga yang paling popular dan menguntungkan, sama dengan Strategi Corak Harga Ketua dan Bahu .

Dalam panduan ini, kami akan mengajar anda bagaimana untuk menentukan, atau apa yang mentakrifkan, corak baji jatuh dan corak baji simetri. Mereka hampir sama pola, tetapi tidak sama.

Seperti kebanyakan corak harga, anda boleh berdagang corak ini di mana-mana pasaran dan pada bila-bila masa. Tidak peduli apa jenis peniaga anda – peniaga swing, peniaga hari, dan scalper – anda boleh membuat keuntungan besar berdagang corak baji jatuh.

Terlepas dari persekitaran yang anda lihat corak baji jatuh bentuknya dan maklumat yang sebenarnya menawarkan kepada anda dengan corak harganya mempunyai berat sebelah kenaikkan harga yang pasti. Melangkah ke hadapan, kami akan memberi fokus pada mengenali corak baji yang jatuh dan corak baji simetris dan kemudian kami ingin memberi tumpuan kepada cara strategi perdagangan dengan efektif.

Nota * Tiada penunjuk teknikal diperlukan untuk mengurus strategi perdagangan baji. Ini kerana kami berurusan dengan strategi perdagangan harga tulen.

Sebelum kita mula menutup secara mendalam peraturan strategi, kita akan menentukan dan belajar bagaimana mengenali setiap orang. Baca juga mengenai Forex Mentors dan pelaburan terbaik yang boleh anda buat.

Corak Jatuh Jatuh Dijelaskan

Adalah penting untuk mengenali bahawa corak baji jatuh, ia mempunyai dua bahagian dalam struktur corak harga:

  • Ciri utama corak baji yang jatuh ialah kita perlu mempunyai arah aliran menurun sebelum corak berkembang. Ini kerana ia adalah corak pembalikan.
  • Bahagian kedua ialah corak baji jatuh yang sebenarnya yang kelihatan seperti segitiga yang menunjuk ke bawah.

Sekarang, bagaimana untuk mengenali struktur harga corak baji jatuh?

Anda perlu mempunyai satu siri tinggi rendah yang diikuti oleh satu siri rendah ke bawah, semakin lebih baik. Setiap titik yang lebih rendah sepatutnya lebih rendah daripada paras sebelumnya dan setiap titik yang lebih tinggi sepatutnya lebih rendah daripada tahap sebelumnya.

Walau bagaimanapun, apabila kita menghampiri corak baji yang jatuh, anda akan menyedari bahawa harga akan gagal untuk membuat rendah.

Walaupun pola baji jatuh berkembang, anda akan melihat panjang gelombang swing menjadi lebih ketat dan lebih ketat. Terutamanya apabila kita bergerak ke arah bawah. Dan pada masa akan datang, dua trendline yang menyambung tinggi dan terendah akan berkumpul.

Corak baji jatuh tidak disahkan sehingga ia pecah ke rintangan terbalik.

Kita pasti boleh mengatakan ada beberapa ciri yang sama antara corak baji jatuh dan corak bendera menaik tetapi perbezaannya ialah corak bendera adalah lebih daripada corak agresif jangka pendek manakala corak baji adalah lebih daripada satu tindakan harga jangka panjang . Kami juga mempunyai latihan untuk strategi perdagangan jangka pendek yang terbaik.
Sebelum melompat ke dalam peraturan, kita masih perlu menentukan corak kegemaran kedua kami corak baji simetris.

 

 

Corak Wedge Symmetrical Dijelaskan

Corak baji simetris adalah satu lagi corak tindakan harga yang mudah. Ia dibina sama seperti corak baji yang jatuh. Corak baji simetri mempunyai bentuk segitiga simetri. Ia boleh diiktiraf oleh bentuk yang berbeza yang dicipta oleh dua garis trend yang menyimpang.

Ini dikenal pasti dengan menarik dua trendlines:

  • Satu trendline rintangan ke bawah yang menghubungkan satu siri puncak berturut-turut.
  • Satu trendline sokongan menaik yang menghubungkan beberapa siri yang lebih rendah secara berurutan.

Dan pada masa akan datang, dua trendline yang menyambung tinggi dan terendah akan bertemu di sebelah kanan corak.

Terdapat banyak peluang untuk berdagang corak baji simetris. Corak ini boleh muncul pada akhir trend kenaikan harga serta pada akhir trend menurun. Lebih daripada sekadar corak pembalikan, ini juga boleh diperdagangkan sebagai corak kesinambungan.

Sering kali, penembusan salah satu daripada dua trendline akan membawa kepada langkah arah yang tidak menentu. Tugas anda sebagai peniaga adalah sabar menunggu dan hanya masukkan sekali pelarian berlaku.

Sekarang, mari kita lihat bagaimana anda dapat dengan berkesan memperdagangkan corak baji yang jatuh dan corak baji simetris. Cuma ikut peraturan strategi perdagangan baji di bawah.

Peraturan Strategi Trading Wedge – Membeli Peluang

Sebagai peraturan umum, kita perlu ingat bahawa, semakin lama pasaran menggabungkan antara had atas dan bawah pola baji jatuh dan pola baji simetris, semakin tinggi kemungkinan pelarian berlaku lebih awal daripada kemudian.

Pertama, kita akan memberi tumpuan kepada pola baji yang jatuh kerana ia mempunyai potensi keuntungan yang luar biasa yang akan dibuat.

Langkah # 1: Tunggu sehingga anda boleh Spot pada Carta Harga Struktur Corak Baji Jatuh dan Lukis kedua trendline yang menghubungkan tertinggi dan rendah.

Kami hanya mencari gambaran visual corak baji jatuh. Oleh itu, corak yang lebih mampat adalah lebih baik. Akhirnya, kami akan memecah masuk. Ketidakturunan di belakang pelarian akan menolak harga yang lebih tinggi dengan cepat.

Nota ** Sering kali anda akan mendapati bahawa bentuk dan struktur harga corak baji jatuh boleh berbeza-beza dari corak ke corak. Sebaiknya, selagi kita mengikut definisi yang diberikan sebelum ini, kita baik untuk berdagang apa-apa pola baji jatuh yang menghormati peraturan tersebut

Seterusnya, kita perlu mengetahui di mana kita perlu masuk ke dalam perdagangan, yang membawa kita ke langkah seterusnya:

 

 

Langkah # 2: Beli apabila kita pecah dan Tutup di atas Trendline Rintangan Turun

Penting sebelum pelarian melihat kontrak harga dalam dua trendlines. Oleh itu, apabila harga melanda trendline rintangan, penjual akan melangkah masuk dan apabila harga melanda trendline sokongan, pembeli akan melangkah masuk.

Akhirnya, kami mendapat harga yang diperah di dalam tindakan terikat ini.

Apabila kita semakin ketat dan ketat itulah yang kita fokuskan pada saat penumpukan dalam tekanan akhirnya akan menyebabkan pelarian. Untuk mengelakkan kerosakan palsu, kami juga akan menunggu di atas cerun atas sebelum kita benar-benar membeli.

Nota *** Kita perlu mempunyai tenaga yang cukup dan momentum yang mencukupi untuk menembusi di atas tahap rintangan atas corak baji yang jatuh. Sekiranya anda masih mempunyai masalah mengenal pasti pelarian yang tulen, kami sangat mengesyorkan untuk melihat dengan cepat Strategi Dagangan Breakout kami yang Digunakan oleh Peniaga Profesional .

Sekarang kita berada dalam perdagangan kita perlu mencari sasaran kita, yang membawa kita ke langkah seterusnya.

Langkah # 3: Ambil keuntungan sebaik sahaja Kami Berpecah Di Atas Asal-usul (Titik Permulaan) Corak Baji Jatuh

Titik permulaan corak baji yang jatuh adalah tembok pertahanan pertama kami dan jelas, kami ingin mengagihkan keuntungan kami di kawasan masalah pertama. Ini adalah sasaran yang lebih konservatif.

Sebagai alternatif, anda boleh mengesan stop loss anda di bawah setiap swing rendah dan cuba untuk menangkap sebanyak mungkin dari trend baru.

 

 

Sekarang kita mempunyai kefahaman yang baik tentang mana untuk mengambil keuntungan, masih ada satu lagi perkara yang perlu kita berhati-hati, iaitu penempatan Stop Loss.

Langkah # 4: Letakkan Protective SL di bawah ayunan terakhir sebelum Breakout

Tempat yang kita akan menyembunyikan stop loss kita agak intuitif untuk memikirkan. Ayunan terakhir yang rendah sebelum pelarian boleh memberi kita risiko yang sangat menarik berbanding dengan potensi keuntungan yang ada.

Penembusan di bawah ayunan terakhir akan membatalkan struktur harga baji jatuh jadi kami mahu meminimumkan kerugian dan keluar dari perdagangan.

Nota * Di atas adalah contoh perdagangan beli … Untuk perdagangan menjual, kita perlu memperdagangkan corak “sepupu” yang merupakan corak baji yang semakin meningkat. Gunakan peraturan yang sama – tetapi sebaliknya – untuk perdagangan menjual.

Pola baji simetris mengikuti peraturan strategi perdagangan rintangan yang sama, tetapi satu-satunya perbezaan ialah kami mempunyai cara yang lebih praktikal untuk mengukur sasaran keuntungan kami.

Bagi sasaran keuntungan kami, kami akan mengukur jarak antara titik tertinggi dan titik paling rendah corak baji simetri kami dan anda akan menambah jarak itu ke mana sahaja harga pelarian berlaku.

Ringkasan

Sebab mengapa kami telah memilih untuk menggunakan corak baji jatuh corak baji dan corak baji simetri kerana orang tidak akan menyedari apa yang sedang berkembang sehingga selepas pelarian, tetapi jika anda melatih mata anda untuk melihat corak harga ini terlebih dahulu keuntungan besar sedang menunggu anda turun. Anda juga boleh berdagang dengan strategi segitiga pecah.

Psikologi di sebalik corak baji yang jatuh adalah kerana tindakan harga mengecilkan pembeli menjadi lebih agresif manakala penjual tidak mempunyai kuasa yang mencukupi untuk terus menekan paddle.

Jika anda memampatkan objek yang cukup keras selepas mencapai tahap mampatan maksimum, ia akan kembali keras. Prinsip yang sama boleh digunakan untuk corak baji yang jatuh yang merupakan sebab mengapa ia mempunyai potensi yang luar biasa untuk membuat keuntungan besar.

Terima kasih kerana membaca!