Elliott Wave Oscillator (EWO) adalah perbezaan antara purata bergerak sederhana (SMA) 5-periode dan 35-tempoh berdasarkan penutup setiap candlestick.Secara formula, ia boleh dinyatakan sebagai:

EWO = SMA (5-tempoh, lilin-tutup) – SMA (35-periode, lilin-tutup)

Penggunaan Elliott Wave Oscillator

Tafsiran EWO boleh dilakukan melalui apa yang komponennya memberitahu anda.

Rata-rata bergerak 5-bulan lebih responsif terhadap harga daripada purata bergerak selama 35-tahun. Mata data harga yang lebih rendah termasuk tempoh 5 tahun. Purata bergerak 35-minggu lebih lambat untuk bertindak balas terhadap harga kerana harga penutupan sebelumnya hanya terdiri daripada 2.9% daripada nilainya (1/35). Rata-rata bergerak 5-periode, sebaliknya, didasarkan pada 20% dari harga penutupan lilin sebelumnya.

Oleh itu, jika harga berada dalam aliran menaik, dan aliran menaik ini lebih kuat berbanding lima lilin terdahulu berbanding 35 sebelumnya, maka EWO akan positif. Jika harga berada dalam arah aliran menaik, tetapi harga telah meningkat pada keseluruhan lapan 35 lilin berbanding lima sebelumnya, EWO akan negatif.

Begitu juga, kita boleh memohon ini ke arah aliran menurun. Arah aliran menurun yang lebih kukuh berbanding lima lilin yang lalu berbanding 35 yang lalu akan menghasilkan nilai negatif bagi EWO. Arah aliran menurun ke atas lima lilin baru-baru ini yang tidak setanding dengan lilin 35 yang lalu juga akan menghasilkan nilai negatif untuk EWO.
 

 
Oleh itu, kita dapat menafsirkan nilai EWO positif atau negatif dengan cara yang berbeza:

Nilai EWO positif

  1. a) Memperkukuh trend ATAU
  2. b) Mengurangkan aliran menurun

Nilai EWO negatif

  1. a) Memperkukuh arah aliran menurun ATAU
  2. b) Meningkatkan aliran menaik

Contoh Perdagangan dari Oscillator Wave Elliott

Oscillator Wave Elliott pada asasnya adalah penunjuk arah trend.

Kita boleh melihatnya dalam salah satu daripada dua cara. Kita boleh melihat nilainya – positif atau negatif – atau kita boleh melihat kadar perubahannya.

Jika EWO adalah positif dan bertambah, ini adalah tanda kenaikan harga di dua bidang. Trend jangka pendek adalah menaik dan aliran menaik semakin kuat.

Jika EWO kedua-duanya negatif dan meningkat, ini adalah dua kali ganda menurun. Trend jangka pendek adalah menurun dan aliran menurun menjadi lebih kuat.

Sekiranya kita memerlukan kedua-dua syarat tersebut untuk dipenuhi apabila melakukan perdagangan sekurang-kurangnya, ia akan meningkatkan ketepatannya. Tafsiran mudah mungkin menjadi panjang apabila penunjuk adalah positif dan menjadi pendek apabila penunjuk adalah negatif. Walau bagaimanapun, perdagangan berasaskan isyarat bahawa harga lag semula bukan idea terbaik.

Faktor-faktor yang banyak harus berbaris untuk membantu mengesahkan isyarat perdagangan. Ini boleh termasuk penggunaan harga, tahap sokongan dan rintangan, penunjuk teknikal yang berbeza, dan analisis fundamental pasaran yang didagangkan. Pada dasarnya apa yang diperlukan untuk mendapatkan keputusan perdagangan betul.

EWO sendiri akan menghasilkan satu tan isyarat disebabkan kekerapan semulajadi crossovers 5-SMA dan 35-SMA. Tetapi dengan sendiri itu bukan sistem perdagangan yang sah, penapisan begitu ketat diperlukan. Memasangkannya dengan purata bergerak yang lebih lama (contohnya 50- atau 100-tempoh SMA) dan mengambil perdagangan ke arah arah aliran seperti yang ditentukan oleh penunjuk itu akan meningkatkan kebolehpercayaannya.

Di samping itu, bukan hanya nilai positif untuk EWO, kita juga boleh meningkatkan kebolehpercayaannya dengan memastikan bahawa untuk perdagangan yang panjang, nilainya cukup positif dengan magnitud tertentu. Untuk dagangan pendek, kita boleh mewujudkan peraturan di mana EWO negatif oleh jumlah tertentu. Ini membantu dalam menyatukan pasaran di mana bergerak kerap di atas dan di bawah garisan sifar penunjuk boleh memberi pelbagai isyarat lemah.
 

 
Kriteria Perdagangan Oscillator Gelombang Elliott

Oleh itu, kita akan melihat bagaimana pengayun Wave Elliott mungkin menonjol pada pelbagai contoh carta menggunakan kriteria di bawah:

1) Perdagangan lama: Nilai EWO positif (jumlah + X) + Meningkatkan nilai EWO + Rata-rata bergerak sederhana sederhana 50-slop positif

2) Perdagangan Singkat: Nilai EWO negatif (jumlah -X) + Pengurangan nilai EWO + Rata-rata bergerak sederhana sederhana 50-slop negatif

Strategi keluar:

1) Keluar panjang: magnitud EWO bermula berkurangan atau purata bergerak sederhana bertukar negatif

2) Keluar pendek: Makhluk-makhluk magnitud EWO yang meningkat atau purata bergerak sederhana bertukar positif

Dalam erti kata lain, untuk berdagang panjang, kami mahu EWO berada dalam proses menjadi tidak hanya positif, tetapi semakin positif. Trend, seperti yang diterjemahkan melalui purata bergerak sederhana, juga harus positif.

Untuk berdagang pendek, kami mahu EWO bukan sahaja negatif, tetapi semakin negatif. Kami juga mahu purata bergerak mudah menjadi negatif.

Keluar akan melibatkan apabila salah satu daripada tanda-tanda yang diberikan itu pecah.

Contoh # 1

Mari kita lihat carta harian S & P 500.

Sepanjang tempoh masa sembilan bulan ini, kami mempunyai sembilan dagangan – 7 longs dan 2 seluar pendek, seperti yang ditandakan di antara garis putih menegak. Ini dijana apabila ketiga-tiga kriteria kami dipenuhi.

Untuk jangka panjang, ini bermakna nilai EWO positif magnitud tertentu, nilai EWO yang semakin meningkat, dan SMA yang positif.

Untuk seluar pendek, ini bermakna nilai EWO negatif bagi magnitud tertentu, nilai EWO yang menurun, dan SMA yang negatif.

Secara kolektif, tujuh rindu menghasilkan sedikit keuntungan, mengambil kesempatan daripada aliran meningkat yang berterusan. Dua seluar pendek kira-kira pecah walaupun.

Contoh # 2

Di bawah ini kita mempunyai carta harian EUR / USD.

Dalam kes ini kita mempunyai enam perdagangan – 3 seluar pendek dan 3 ranjang, sekali lagi ditandakan di antara garisan putih menegak.

Kriteria singkat kami diadakan sepanjang setiap perdagangan pendek – negatif EWO, EWO dari -0.05 atau lebih rendah (nilai ini akan berubah mengikut aset dan jangka masa), menurunkan EWO, dan negatif secara negatif mencatat purata 50-langkah sederhana bergerak.

Kriteria kami yang panjang – EWO positif, EWO +0,05 atau lebih tinggi, meningkatkan EWO, dan rata-rata bergerak sederhana 50-rata yang positif – juga diadakan sepanjang.

Setiap daripada empat yang pertama adalah pemenang hingga ke tahap tertentu. Dua yang terakhir kira-kira hampir pecah.

Kesimpulannya

Elliott Wave Oscillator menggunakan konsep asas dari crossover purata bergerak untuk menjana isyarat perdagangan. Ia pada dasarnya adalah trend-berikut, penunjuk momentum.

Dagangan direka untuk diambil ke arah petunjuk. Iaitu, ini bermakna dagangan panjang untuk pembacaan EWO positif dan perdagangan pendek untuk pembacaan EWO negatif. Ia mesti dipasangkan dengan penunjuk lain dan idealnya bentuk analisis lain kerana penunjuk ini tidak direka untuk digunakan sendiri.

Petunjuk yang mengintegrasikan data terdahulu adalah semata-mata harga lag. Walaupun mereka mungkin menggambarkan masa lalu yang lalu, mereka mungkin tidak semestinya menafikan apa yang akan berlaku pada masa akan datang.

Ia lebih biasa bagi EWO, dan penunjuk purata crossover bergerak yang lain, untuk digunakan untuk mengesahkan idea perdagangan yang dijana daripada carta harga. Ia tidak digalakkan menggunakannya sebagai isyarat diri mereka sendiri. Sekiranya idea-idea dagangan disifatkan oleh EWO, mereka harus ditapis dengan ketat dengan alat lain.

Kami juga boleh menggunakan EWO pada jangka masa pelbagai carta, dari masa mampatan 1 minit sehingga ke bulanan (atau lebih tinggi jika tetapan tersebut wujud pada perisian carta anda).