Pilihan Saham vs RSU – Panduan Terbaik

Apakah perbezaan di antara Pilihan Saham dan RSU? Panduan muktamad untuk pilihan saham vs RSU merangkumi semua yang anda perlu tahu untuk menjadi pelabur yang bijak. Pada tahun-tahun yang lalu, banyak syarikat teknologi Silicon Valley telah menggunakan insentif saham syarikat seperti unit stok terhad dan opsyen saham.

Kedua-dua pilihan saham dan RSU boleh membantu menjadikan strategi perdagangan anda lebih dinamik. Banyak pemula Silicon Valley menggunakan program pampasan ekuiti ini sebagai pelan manfaat pekerja yang kos efektif sehingga mereka dapat memiliki pekerja setia.

Di dunia kewangan, ramai pelabur berteknologi percaya bahawa Facebook telah meningkatkan populariti pilihan saham RSU. Pada tahun 2007, Microsoft memutuskan untuk melabur dalam Facebook $ 200 juta pada penilaian bernilai $ 4 bilion. Penilaian yang sangat tinggi menjadikan Facebook sukar untuk menarik pekerja baru sehingga mereka menawarkan perjanjian RSU yang lebih menarik .

Kami sering mendengar dari komuniti perdagangan kami, dan dari pengalaman kami, kemungkinan besar anda tidak tahu apa yang merupakan unit stok terhad. Dalam panduan RSU langkah demi langkah ini, kita akan menggariskan apa keputusan yang perlu anda buat untuk keuntungan daripada membeli unit stok terhad.

Di bahagian salah satu pilihan saham ini vs panduan RSU , kami akan membincangkan apa yang RSU dan apakah perbezaan antara pilihan RSU dan saham.
 

 

Apakah Unit Stok Terhad?

Ringkasnya, unit saham terhad (RSU) adalah pemberian stok syarikat yang dimiliki oleh anda sekiranya ia ditetapkan. Kami memahami bahawa pada masa ini, anda boleh menggaru kepala anda dengan semua istilah teknikal yang baru ini. Kami akan mengambil langkah demi langkah untuk memberi sedikit penerangan tentang topik ini dan topik berkaitan.

Untuk membuat penjelasan tentang pilihan saham RSU yang lebih interaktif, mari kita menggunakan imaginasi kita dan ikuti jalan cerita khas generasi Milenium:

Mari kita katakan Joe baru saja mendarat pekerjaan di sebuah syarikat besar. Syarikat ini adalah sebuah syarikat berteknologi tinggi yang didagangkan oleh awam yang mana Joe akan diberi pampasan dengan beberapa saham yang tidak dapat dijualnya. Saham-saham ini yang diperoleh Joe dipanggil unit stok terhad atau RSU.

Juga, pelajari bagaimana Swing Trade Options di sini .

Tarikh Joe menerima unit stok terhad ini dipanggil tarikh pemberian. Walau bagaimanapun, Joe tidak boleh menjual RSU sehingga keadaan tertentu telah dipenuhi. Ini disebabkan oleh jadual peletakan yang syarikat teknologi telah menetapkan sebelum Joe boleh menjual sahamnya.

Syarikat berteknologi mempunyai dua pilihan bagaimana mereka boleh menyusun jadual peletakhakan :

  • Jadual secara beransur – adalah jenis peletakan hak di mana Joe boleh menerima sebahagian kecil peletakan hak dalam tempoh 3 hingga 5 tahun. Jika, contohnya, syarikat teknologi Joe menggunakan jadual lima tahun, maka Joe akan menerima 20% saham setiap tahun.
  • Jadual Cliff – adalah jenis peletakan hak di mana Joe boleh menerima keseluruhan saham yang terletak hak selepas tempoh perkhidmatan yang dinyatakan. Di tebing tebing, Joe akan menerima saham penuh selepas dia biasanya bekerja beberapa tahun. Bilangan tahun bekerja dibincangkan apabila Joe merundingkan pakej pampasan keseluruhannya.

Ini adalah situasi menang-menang bagi kedua-dua pekerja Joe dan majikan, syarikat teknologi. Di satu pihak, syarikat teknologi itu dapat memastikan Joe akan bekerja untuk syarikat itu untuk jangka masa yang panjang. Ini biasanya bermakna produktiviti yang lebih tinggi dan seterusnya keuntungan yang lebih besar.

Sebaliknya, Joe boleh menjadi motivasi untuk bekerja untuk syarikat berteknologi dan mempunyai gaji yang lebih besar sekali diletakkan dan dijual. Joe diwajibkan untuk bekerja untuk syarikat teknologi semasa jadual peletakan hak untuk memiliki saham.

Keperluan untuk melengkapkan adalah apa yang membuat pilihan saham RSU dibatasi.

Apabila saham rompak, Joe boleh menjual saham itu, memegang saham jika dia percaya harga saham mempunyai potensi untuk pergi jauh lebih tinggi, atau gabungan kedua-dua.

Seperti namanya, RSU adalah bentuk saham terhad atau sijil stok terhad. Di dunia kewangan, RSU juga dikenali sebagai stok surat atau sekuriti terhad.

Contoh Bagaimana Kerja RSU

Mari kita anggap Joe mendapat 1,000 saham apabila harga saham pada $ 10 satu saham. Joe juga bersetuju dengan tempoh pelonggaran yang beransur-ansur selama 4 tahun, yang bermakna dia akan dapat menjual 250 saham setiap tahun dalam tempoh pelesenan 4 tahun.

Pada akhir tahun satu, harga saham adalah $ 11 satu saham. 250 saham yang dimiliki kini bernilai $ 2,750 (250 saham x $ 11).

Mari kita anggap bahawa pada akhir tahun dua, harga saham susut kepada $ 9,50 sesaham. Saham 250 yang diletakkan sekarang bernilai $ 2,375 (250 saham x $ 9.50).

* Nota: Perbezaan antara opsyen saham vs RSU adalah bahawa walaupun harga saham lebih rendah daripada harga pada tarikh pemberian, saham anda masih bernilai berdasarkan harga pasaran semasa.

Pada akhir tahun tiga apabila bahagian ketiga 250 saham jaket, harga saham anda telah menghargai $ 15 satu saham. Saham-saham ini kini bernilai $ 3,750 (250 saham x $ 15).

Kini, pada tahun lepas tempoh peletakan hak apabila 250 saham terakhir yang luas harga saham terus menghargai, kini dagangan pada $ 20. Saham-saham ini kini bernilai $ 5000 (250 saham x $ 20).

1,000 saham awal RSU menghasilkan $ 13, 875 keuntungan atau pendapatan bersih untuk anda.

Mari lihat melalui mata contoh yang sama dan lihat apakah perbezaan antara opsyen saham vs RSU .

Bukannya menerima RSU yang anda dapatkan daripada 1,000 saham saham majikan anda. Memandangkan semua perkara yang sama dengan contoh terdahulu, pada akhir tahun keempat, anda akan mendapat $ 20,000 (1,000 saham x $ 20).
 

 

Apakah Perbezaan Antara Pilihan RSU dan Saham

The Perbezaan antara RSU dan opsyen saham bahawa RSUs mengehadkan penurunan, tetapi mereka juga menghadkan terbalik. Sebaliknya, opsyen saham memaksimumkan kenaikan harga dan mereka luput tidak berharga jika harga saham tidak bergerak di atas harga geran semasa jadual peletakhakan.

Unit stok terhad juga boleh distrukturkan sedemikian rupa sehingga anda boleh mendapatkan semua manfaat pilihan saham. Dalam pengertian ini, antara RSU vs pilihan saham, RSU lebih fleksibel daripada pilihan saham.

Perbezaan utama akhir antara pilihan RSU dan saham adalah cara mereka dikenakan cukai. RSU dikenakan cukai berdasarkan kadar pendapatan biasa. Walau bagaimanapun, pilihan saham mempunyai sistem percukaian yang lebih kompleks. Ketahui cara untuk mengelakkan perangkap cukai RSU di sini .

Unit Saham Terhad vs Pilihan

Syarikat boleh membuat keputusan antara unit saham terhad dan sebahagian pilihan pelan pampasan anda. Opsyen saham merupakan satu lagi pampasan ekuiti yang biasa. Ini adalah perjanjian yang memberikan syarat-syarat di mana anda boleh membeli bilangan saham tertentu pada harga yang ditetapkan. Harapannya ialah nilai syarikat dan oleh itu, saham akan meningkat dari masa ke masa.

Sekarang, jika harga saham menyusut anda tidak kehilangan apa-apa kerana anda tidak memiliki saham tersebut. Anda hanya mempunyai pilihan untuk membelinya.

Ini seperti makan tengah hari percuma!

Anda mempunyai kelebihan terbalik dan potensi keuntungan jika harga saham dihargai. Walau bagaimanapun, jika harga saham menurun, anda tidak kehilangan apa-apa.

Anda juga mungkin suka panduan ini mengenai kelebihan pilihan vs niaga hadapan.

Kita boleh membezakan dua jenis pilihan saham:

  • Pilihan stok insentif atau ISO.
  • Pilihan yang tidak layak.

Tidak perlu lebih mendalam dalam topik ini, kami hanya ingin meletakkan asas, membina asas untuk membantu anda mengumpul kekayaan.

Kebaikan dan Kekurangan Unit Stok Terhad

Oleh kerana terdapat banyak kekeliruan pada kelebihan RSU kita akan menggariskan kebaikan dan keburukan RSU. Faedah utama unit stok terhad ialah:

  • Kedua-dua pekerja dan majikan akan mahu syarikat itu berjaya.
  • Pekerja boleh mendapatkan pampasan tambahan untuk karyanya.
  • Semakin banyak harga saham meningkat, semakin banyak wang yang dapat anda buat.

Unit stok terhad juga boleh mempunyai beberapa kekurangan:

  • Cukai unit stok terhad adalah cukai pendapatan.
  • Jika harga saham jatuh, anda boleh mendapatkan lebih sedikit wang.
  • Anda juga boleh kehilangan saham yang tidak ditanam pada penamatan.

Kesimpulan – Pilihan Saham vs RSU

Sebagai pelabur, anda perlu bertanya kepada diri anda sendiri jika tidak diambil kerja oleh syarikat tertentu, adakah anda pergi ke pasaran terbuka dan membeli saham itu sendiri? Sering kali apabila anda bekerja untuk sebuah syarikat, anda boleh melekatkan emosi kepada syarikat itu dan ini mungkin memandang pandangan anda tentang berapa banyak saham yang bernilai.

Ia boleh berlaku bahawa syarikat yang anda bekerja, terutamanya jika ia permulaan, mempunyai harga saham meningkat dengan ketara. Jika syarikat yang anda bekerja untuk menjadi syarikat teknologi gergasi dan anda tidak pernah menjual saham anda dalam proses pada akhirnya anda boleh membuat keuntungan berjuta-juta dolar.

Untuk maklumat lanjut tentang perdagangan pilihan, baca latihan ini tentang Bagaimana Cara Menukar Pilihan Saham untuk Pemula .

Terima kasih kerana membaca!