Dalam panduan perdagangan ini, anda akan belajar bagaimana untuk memperdagangkan corak segi tiga menurun seperti profesional berpengalaman. Di dunia dagangan teknikal, terdapat banyak corak yang berbeza untuk mengetahui bahawa akan membolehkan anda membuat keputusan perdagangan yang lebih bijak. Sebaik sahaja anda menguasai pola carta segitiga menurun , corak carta mudah, anda akan mendapat pemahaman yang jelas tentang apa yang berlaku di belakang tindakan harga.

Corak carta mudah ini boleh dilihat pada carta jangka panjang dan carta jangka pendek. Tidak kira apa gaya dagangan anda; sama ada anda seorang peniaga swing atau pedagang hari. Sesiapa sahaja boleh menggunakan analisis teknikal segitiga menurun untuk melihat peluang perdagangan yang menguntungkan.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan keperluan segitiga menurun dan bagaimana untuk menentukannya dalam masa nyata. Kami juga akan menutup psikologi di belakang pembalikan segi tiga menurun .

Corak Segitiga Menurun

The corak menurun segitiga adalah corak carta kesinambungan yang membangun di pertengahan trend menurun. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah keadaan, ini boleh bermain sebagai pembalikan segi tiga yang menurun. Juga dikenali sebagai corak segi tiga menurun kenaikkan.

Corak stok segitiga menurun adalah corak grafik serba boleh yang dilihat sebagai corak kesinambungan dan corak pembalikan pada masa yang sama.

Versi terbalik dari segi tiga menurun ialah corak segi tiga menaik yang kita telah banyak membicarakan.

Ciri utama corak segi tiga yang menurun adalah:

  • Barisan sokongan yang rata.
  • Garis trend turun yang menghubungkan satu siri yang lebih rendah.
  • Barisan sokongan rata dan garisan trend turun berkumpul ke satu titik.

Bayangkan bahawa, di atas corak carta segitiga yang menurun, terdapat aliran menurun yang terdiri daripada satu siri ketinggian rendah yang dihubungkan dengan garis trend yang meruncing ke bawah. Di bahagian bawah, ada lantai sokongan padat yang diuji sekurang-kurangnya 3-4 kali. Tahap sokongan adalah bahagian bawah dari mana harga tidak dapat mendorong lebih rendah.

Di bawah ini anda dapat melihat persediaan carta segi tiga yang ideal:

Seperti yang telah kami nyatakan sebelum ini, corak carta ini beroperasi pada carta satu minit, carta lima minit, sepanjang perjalanan sehingga bingkai masa yang lebih tinggi. Sama ada anda mencongkarkan atau menghidupkan dagangan, anda boleh menggunakannya dengan pelbagai aset. Ini termasuk saham individu, indeks global, komoditi, Forex , atau cryptocurrency.

Psikologi di sebalik corak ini dapat dijelaskan dengan asas-asas ketidakseimbangan bekalan dan permintaan. Anda boleh melihat analisis teknikal segitiga menurun sebagai jeda aliran menurun. Adalah mudah untuk memahami bagaimana permintaan dapat dikeringkan semasa pembangunan segitiga menurun.

Mampatan ini kepada kelemahan adalah apa yang membuat corak menaik.

Ingat: semua corak kesinambungan, seperti bendera kenaikan harga , corak segi empat tepat, dan lain-lain yang anda dapati di laman web Pedagang Strategi Dagangan kami, mesti mempunyai konteks trend.

Di bahagian seterusnya panduan perdagangan ini, anda akan belajar bagaimana untuk berdagang segitiga menurun. Mari kita lihat jika kita boleh mendapatkan beberapa idea perdagangan dari pelarian segitiga menurun.
 

 

Pembalikan Segitiga Menurun

Pertama, mari kita mengkaji kes pembalikan segi tiga menurun. Biasanya, segitiga menurun lebih kuat apabila didagangkan dalam konteks trend. Ia juga lebih kuat apabila didagangkan dalam arah trend semasa.

Walau bagaimanapun, corak pembalikan segi tiga yang menurun boleh berpotensi memberi ganjaran kepada anda dengan keuntungan yang lebih besar jika didagangkan dalam konteks yang betul. Kami hanya berdagang corak pembalikan segi tiga menurun apabila pembentukan harga ini berkembang pada akhir aliran menaik, dan dalam konteks trend menaik.

Corak carta pembalikan muncul apabila aktiviti belian menurun dan pasaran gagal membuat tinggi baru. Ini menunjukkan bahawa ketidakseimbangan penawaran-permintaan beralih kepada para penjual kerana pembeli menjadi letih.

Dalam kes ini, kita akan mencari bahagian bawah rata untuk ditawan oleh beruang. Pelarian sokongan berpotensi boleh menandakan pembalikan trend yang kuat.

Mari kita lihat contoh peluang perniagaan hari untuk menangkap pembalikan menggunakan segi tiga menurun pada bingkai masa intraday.

Apabila berdagang corak segi tiga menurun, kami sentiasa mencari pelarian sokongan untuk memberi kami potensi titik masuk. Tidak seperti buku teks yang mengatakan bahawa mengajar pedagang runcit bahawa tahap sokongan atau rintangan akan menjadi lebih kuat jika kita mempunyai banyak pemulihan; bertentangan dengan yang sebaliknya adalah benar.

Nota: Lebih banyak tahap sokongan diuji semakin lemah ia menjadi.

Di samping itu, lilin pelayaran juga mesti menghasilkan paras bawah rata untuk persediaan perdagangan yang sah.

Tetapi, itu tidak semua.

Kita perlu mengambil satu langkah ke hadapan dan mengesahkan pelarian dengan menggunakan penunjuk aliran Wang Chaikin untuk mengesahkan ketidakseimbangan bekalan-permintaan. Bacaan yang kami dapat dari Flow Money Chaikin akan memberitahu kami jika penjual telah melangkah masuk atau tidak.

Anda hanya perlu menyemak jika garisan Aliran Wang Chaikin menghabiskan lebih banyak masa di bawah garisan sifar semasa muncul segitiga menurun. Bacaan di bawah garis sifar menunjukkan tekanan jualan.

Lihat carta harian di bawah:

Untuk strategi keluar kami, kami akan menggunakan salah satu teknik dagangan kegemaran kami. Daripada memberi tumpuan kepada sasaran keuntungan statik dan rawak, kita akan menggunakan dinamik tindakan harga untuk mendapatkan sasaran keuntungan yang lebih tepat.

Untuk mendapatkan sasaran keuntungan kami hanya mengukur kedalaman segitiga. Hitungkan berapa banyak pip ada dari garis sokongan rata ke titik tertinggi segitiga. Sebaik sahaja anda mempunyai ukuran itu, tunjukkan kepada kelemahan bermula dari tahap sokongan rata.

Lihat carta di bawah:

Anda boleh melihat bagaimana pengukuran kedalaman segitiga yang diproyeksikan menjadi target keuntungan yang sangat tepat. Ini adalah strategi keluar hebat yang boleh memaksimumkan keuntungan anda.

Sekarang mari kita berhenti seketika dan lihat cara untuk memperdagangkan cara betul segitiga menurun sebagai corak kesinambungan.

Strategi Perdagangan Segitiga Menurun

Adalah penting untuk diingat bahawa pola carta segitiga menurun secara tradisinya digunakan untuk menjangka potensi penembusan ke arah arah aliran menurun. Dalam contoh berikut, kita akan menggabungkan segitiga menurun dengan kuasa penunjuk teknikal.

Menggunakan penunjuk aliran Wang Chaikin, bersama dengan penembusan segitiga menurun mewujudkan strategi perdagangan yang sangat kuat. Salah satu ciri utama, unik kepada penunjuk aliran Wang Chaikin, adalah keupayaannya untuk mengukur kuasa beli dan jualan.

Kebanyakan peniaga runcit berjuang untuk mengukur persamaan bekalan dan permintaan di pasaran. Anda boleh menyelesaikan perjuangan ini dengan beralih ke Aliran Wang Chaikin.

Dalam strategi ini, peniaga hanya perlu melihat perjanjian antara pelarian sokongan dan pembacaan Flow Money Chaikin. Apabila breakout segitiga menurun berlaku, kita perlu mempunyai aliran Wang Chaikin membaca di bawah tahap -0.2.

Unjuran sasaran keuntungan didasarkan pada strategi keluar yang sama yang kami gunakan sebelumnya. Ukur kedalaman segitiga dan projek jarak harga yang sama bermula dari dasar rata.

Kesimpulan – Corak Carta Segitiga Menurun

Dagangan melibatkan risiko dan kerja keras. Pastikan anda terlebih dahulu mengenali pola corak segi tiga sebelum anda melakukan apa-apa wang sebenar dengan corak carta ini. Berhenti mencari Holy Grail dan belajar bagaimana untuk berdagang seperti yang dilakukan oleh pro. Gunakan helah perdagangan mudah yang sangat kuat apabila digunakan dalam konteks yang betul. Pastikan anda membaca artikel terkini mengenai Strategi Analisis Teknikal .

Corak grafik segi tiga yang menurun boleh digabungkan dengan strategi perdagangan pilihan anda. Sebaik sahaja anda belajar untuk mengenal pasti dan melatih mata anda untuk melihatnya dalam masa nyata ia akan membantu anda memahami dengan lebih baik tindakan harga. Ketidakseimbangan bekalan dan permintaan di dalam pembalikan segitiga menurun akan hampir selalu menjana gangguan yang cepat dan marah.

Juga, pastikan untuk belajar mengenai Strategi Perdagangan Triangle Symmetrical.

Jangan ragu untuk meninggalkan apa-apa komen di bawah, kami akan membacanya dan akan bertindak balas.