Mata poros adalah salah satu indikator yang paling banyak digunakan dalam perdagangan hari. Alat ini menyediakan satu plot khusus tujuh tahap sokongan dan rintangan yang bertujuan untuk mencari mata perubahan intraday di pasaran.

Di bawah ini adalah pandangan bagaimana mereka muncul pada carta satu jam dari pasangan mata wang AUD / JPY. Kesemua tujuh tahap berada dalam paparan.

Walaupun para peniaga sering menemui tahap sokongan dan rintangan mereka sendiri dengan mencari mata perubahan sebelumnya di pasaran, plot mata poros secara automatik setiap hari. Oleh kerana banyak peserta pasaran mengesan tahap ini, harganya cenderung untuk bertindak balas kepada mereka.

Pengiraan Mata Pangsi

Poin Pivots boleh dikira untuk pelbagai tempoh masa dalam beberapa program perisian carta yang membolehkan anda menyesuaikan penunjuk. Sebagai contoh, sesetengah program mungkin membenarkan anda mengira mata pivot untuk selang mingguan atau bulanan. Tetapi penunjuk standard diplot pada tahap harian.

Tahap harga pusat – titik pangsi – dikira sebagai fungsi pasaran yang tinggi, rendah, dan dekat dari hari sebelumnya (atau tempoh, lebih umum). Nilai-nilai ini disimpulkan dan dibahagikan dengan tiga. Ini adalah konsep yang sama seperti “harga tipikal”.

Pivot Point = [Tinggi (sebelumnya) + Rendah (sebelumnya) + Tutup (sebelumnya)] / 3

Tahap enam harga lain – tiga tahap sokongan dan tiga tahap rintangan – semua menggunakan nilai titik pangsi sebagai sebahagian daripada pengiraan mereka.

Tiga tahap sokongan mudah disebut sokongan 1, sokongan 2, dan sokongan 3. Ketiga-tiga tahap rintangan disebut sebagai rintangan 1, rintangan 2, dan rintangan 3. Anda juga dapat melihat mereka dipanggil dengan bentuk trik mereka – S1, S2, S3, dan R1, R2, R3.

Nilai-nilai ini dikira seperti berikut:

 • Rintangan 1 = (2 x Pivot Point) – Rendah (tempoh sebelumnya)
 • Sokongan 1 = (2 x Pivot Point) – Tinggi (tempoh sebelumnya)
 • Rintangan 2 = (Pivot Point – Sokongan 1) + Rintangan 1
 • Sokongan 2 = Pivot Point – (Perlawanan 1 – Sokongan 1)
 • Rintangan 3 = (Pivot Point – Sokongan 2) + Rintangan 2
 • Sokongan 3 = Pivot Point – (Rintangan 2 – Sokongan 2)

Memandangkan paras harga berdasarkan pada tinggi, rendah, dan menutup hari sebelumnya, semakin luas antara nilai-nilai ini semakin besar jarak antara tahap pada hari dagangan berikutnya. Begitu juga, julat perdagangan yang lebih kecil, semakin rendah jarak antara tahap akan menjadi hari berikutnya.

Harus diingat bahawa tidak semua tahap semestinya akan muncul pada carta sekaligus. Ini bermakna bahawa skala carta harga sedemikian rupa sehingga beberapa peringkat tidak termasuk dalam tetingkap tontonan.

 

Kegunaan Titik Pivot

Titik pivot pada mulanya digunakan pada saham dan di pasaran niaga hadapan, walaupun penunjuk telah banyak disesuaikan dengan perdagangan hari pasaran forex.

Mata pivot mempunyai kelebihan menjadi penunjuk utama, yang bermakna peniaga boleh menggunakan penunjuk untuk mengukur potensi titik perubahan di pasaran lebih awal dari masa. Mereka boleh bertindak sebagai sasaran kemasukan perdagangan sendiri dengan menggunakannya sebagai sokongan atau rintangan, atau sebagai tahap untuk menghentikan kerugian dan / atau keuntungan keuntungan.

Sebagai contoh, di bawah, kita dapat melihat beberapa kes S1 bertindak sebagai sokongan.

Titik pangsi, iaitu garis pertengahan dan tahap yang mana semua yang dikira, adalah tumpuan utama. Sekiranya harga didagangkan di atas titik pangsi, sentimen pasaran mungkin dianggap menaik untuk hari ini (walaupun masih mungkin pasaran turun untuk hari ini jika ini benar).

Sekiranya pasaran adalah rata, harga mungkin menurun dan mengalir di sekitar titik pangsi. Kita boleh melihat jenis tingkah laku harga dalam carta di bawah.

Walaupun R1, R2, dan R3 disebut dalam erti kata bahawa mereka kemungkinan akan bertindak sebagai perlawanan ketika pasaran meningkat, jika harga berjalan di atas mereka, mereka juga dapat bertindak sebagai sokongan jika harga akan turun. Hal yang sama berlaku untuk S1, S2, dan S3, yang boleh bertindak sebagai perlawanan terhadap sebarang langkah yang timbul ketika mereka pecah sebagai sokongan.

Sebagai contoh, di sini kita melihat tahap rintangan bertindak sebagai sokongan

Menggunakan Mata Pivot untuk Probabilities Gauging

Titik pangsi juga digunakan oleh beberapa peniaga untuk menganggarkan kebarangkalian langkah harga yang mengekalkan dirinya sendiri. Walaupun ia bergantung kepada pasaran, kebarangkalian berikut biasanya dilaporkan dari segi bagaimana harga mungkin untuk menutup hari dagangan di atas atau di bawah paras berikut:

 • Menutup lebih tinggi daripada R1 40% masa
 • Menutup lebih rendah daripada S1 40% masa
 • Menutup lebih tinggi daripada R2 15% masa
 • Menutup lebih rendah daripada S2 15% masa
 • Menutup lebih tinggi daripada R3 5% pada masa itu
 • Menutup lebih rendah daripada S3 5% masa

Ini, tentu saja, adalah perkiraan kasar. Hanya kerana harga bergerak di atas atau di bawah paras luar tidak semestinya bermakna langkah tidak sah atau mampan. Contohnya, jangan sekali-kali diandaikan bahawa, berdasarkan maklumat di atas, anda mempunyai peluang 85% untuk memenangi perdagangan jika anda mengambil kedudukan yang panjang apabila harga mencecah S2. Itu tentunya tidak akan berlaku dengan sendirinya.

Titik Pivot sebagai Hentikan Kerugian

Sesetengah peniaga akan mengambil perdagangan pada tahap, menjangkakan pembalikan pada sentuhan, semasa menggunakan tahap seterusnya di bawahnya (dalam hal perdagangan panjang) atau di atasnya (dalam hal perdagangan pendek) sebagai stop-loss.

Dagangan Menggunakan Mata Pivot

Pada ketika ini, ia sepatutnya kelihatan agak jelas bahawa mata pangsi digunakan sebagai prospek mata di pasaran. Mengambil dagangan pada tahap ini dalam arah pembalikan yang diharapkan ialah strategi teknikal yang sangat umum.

Untuk meningkatkan daya maju strategi ini, pedagang akan mengikat strategi mata pangsi kepada petunjuk lain. Sebagai contoh, seseorang mungkin menggunakan purata bergerak 50-langkah yang mudah untuk mengukur trend dan berat sebelah satu perdagangan hanya ke arah trend itu.

Tambahan pula, bukannya mengambil sentuhan pertama pada tahap pangsi, seseorang mungkin memerlukan sentuhan sekunder untuk mengesahkan bahawa tahap tersebut sah sebagai titik perubahan. Berikut adalah contoh mengapa “mengesahkan” kesahihan peringkat adalah lebih baik sebelum melakukan perdagangan pada sentuhan asas. Ini adalah carta lima minit dari EUR / USD.

Apabila data atau berita keluar, jumlahnya meningkat dengan ketara dan pergerakan perdagangan terdahulu dan sokongan harian dan tahap rintangan dengan cepat menjadi usang. Pada bar hijau yang besar, harga sememangnya memegang antara kedua tahap pangsi. Tetapi jika kita berdagang setiap sentuhan pivot, kita akan membuat perdagangan yang panjang dan pendek dalam masa lima minit.

 

 

Selepas itu, pasaran menjadi lemah dan jatuh dengan mantap, tidak menunjukkan kepekaan pada mata pangsi.

Oleh itu, anda perlu berhati-hati dan pastikan anda tidak mencuba untuk berdagang tahap bahawa pasaran tidak mempunyai niat untuk menghormati apabila jumlah besar hadir di pasaran.

Jika kami menulis peraturan kami untuk sistem ini:

1. a) Jika purata 50-langkah mudah bergerak adalah positif, mengambil perdagangan yang panjang sahaja.

b) Sekiranya purata 50-langkah mudah bergerak negatif secara negatif, ambil perdagangan pendek sahaja.

2. Mengambil dagangan pada sentuhan sekunder tahap pivot selepas mengesahkan bahawa sentuhan utama adalah penolakan tahap.

Ini akan digunakan pada carta 5 minit, tetapi juga boleh digunakan untuk memampatkan waktu yang lebih tinggi (atau lebih rendah).

Untuk peniaga hari, yang menggunakan poin pangsi harian, menggunakan carta 5-minit hingga setiap jam adalah yang paling munasabah. Peniaga swing mungkin menggunakan mata pivot mingguan yang lebih baik untuk menggunakan strategi pada carta empat jam untuk setiap hari. Peniaga kedudukan mungkin paling sesuai untuk menggunakan mata pivot bulanan sama ada pada carta harian atau mingguan.

Tetapi ini adalah sistem yang agak mudah yang boleh menjadi berkesan.

Contoh

Di sini kita mempunyai carta selama 5 minit dari pasangan mata wang EUR / USD.

Harga berada dalam arah aliran menurun untuk hari ini, harga melantun dari tahap S2 (bertindak sebagai rintangan) sekali selepas anjakan, menyebabkan perdagangan pendek apabila sentuhan sekunder S2

Perdagangan ini berfungsi dengan baik, selepas meneruskan aliran menurun tidak lama kemudian.

Sekarang, tentu saja, persoalannya ialah, bagaimana anda menentukan di mana hendak keluar?

Sebelum meletakkan perdagangan, anda perlu mempunyai pelan keluar. Ini boleh mengambil pelbagai bentuk.

Beberapa pilihan dipaparkan dalam rajah di bawah.

Tahap rintangan tidak lama selepas perdagangan mula bergerak ke arah kami. Secara semulajadi, mengharapkan ketahanan untuk membentuk di sana lagi pada masa akan datang boleh menjadi munasabah.

Lebih-lebih lagi, jika harga mula menyatukan dan sebarang momentum dalam trend – atau jumlah dalam pasaran secara keseluruhan – telah pudar, maka kita hanya boleh memilih untuk keluar dari perdagangan itu.

Atau kita boleh menyentuh purata bergerak. Sesetengah peniaga menggunakan beberapa purata bergerak yang lebih popular – 50-, 100-, dan / atau 200-tempoh – sebagai tahap sokongan dan rintangan atau mempertimbangkan perubahan trend jika harga berada di atas mana purata bergerak sedang dikesan.

Keuntungan keuntungan semulajadi dalam sistem mata pangsi juga, tentu saja, pada peringkat seterusnya dalam hierarki. Dalam kes ini, jika kita mengambil dagangan pendek di S2, tahap keuntungan kita mungkin S3. Tetapi seperti yang dinyatakan di atas, sampai ke tahap paling luar, seperti S3 dan R3, biasanya jarang berlaku.

Ia sangat dapat dipertahankan untuk peniaga hari untuk mengambil perdagangan dari meja menjelang akhir hari perdagangan apabila volum menurun secara mendadak.

 

 

Satu Perkataan di Zon Masa

Perlu juga diingat bahawa titik pangsi sensitif terhadap zon masa. Titik pivot paling dilihat berdasarkan harga penutupan di New York atau London.

Oleh itu, seseorang yang menggunakan perisian carta menggunakan masa tutup yang berpangkalan di San Francisco atau Tokyo atau beberapa zon masa lain mungkin mempunyai mata pangsi berbeza yang dilukis pada carta mereka yang mungkin tidak diikuti dengan skala besar di peringkat antarabangsa. Ini berpotensi menyebabkan mereka tidak disenyapkan atau tiada nilai.

Oleh itu, disyorkan bahawa waktu carta anda ditetapkan pada waktu New York atau jam London. Bagaimana ini berkaitan dengan GMT atau UTC secara khusus bergantung pada tempat masing-masing berada dalam kalendar, kerana kedua-dua bandar menggunakan waktu simpanan siang.

Mana-mana zon masa yang anda pilih, ketahui bahawa mata pangsi boleh ditarik balik dengan melalui data harga terdahulu. Adalah penting untuk memastikan bahawa harga adalah sensitif terhadap tahap ini di pasaran yang anda berdagang.

Kesimpulannya

Pivot points memberikan pandangan pada potensi masa depan dan tahap rintangan di pasaran. Ini boleh membantu para peniaga sebagai penunjuk utama untuk mengetahui di mana harga boleh bertukar atau digabungkan. Mereka juga boleh digunakan sebagai stop-loss atau keuntungan keuntungan.

Walaupun poin pangsi harian adalah yang paling biasa dan paling sesuai untuk peniaga hari, beberapa platform charting akan membolehkan anda untuk merancang mereka untuk jangka masa yang lain juga (misalnya, mingguan, bulanan).

Seperti semua petunjuk, mereka tidak boleh digunakan sebagai satu-satunya perkara yang anda mendasarkan dagangan anda. Mereka harus digunakan sebagai tambahan kepada bentuk analisis lain dan / atau penunjuk teknikal yang lain.