Diuruskan dan dimiliki oleh IQ Options Europe Ltd, IQ Option adalah pembekal perkhidmatan kewangan yang berpusat di Cyprus. Dilantik sebagai Firma Pelaburan Cyprus (CIF), platform dagangan terletak di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Bursa Sekuriti Cyprus (CySEC). Ia diberi kuasa untuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada pelanggan dari Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) di bawah lesen CIF # 247/14. Platform dagangan pertama kali hidup pada tahun 2013 dan sejak itu, ia telah berkembang pesat. Dengan keperluan minimum minimum deposit pada $ 10 dan akaun demo percuma, IQOption telah benar-benar membuat dagangan dalam talian boleh diakses untuk semua orang.

Peraturan & Reputasi

Sepanjang beberapa tahun yang telah beroperasi, Pilihan IQ telah memenangi pelbagai anugerah yang memuji kualiti perkhidmatannya dan kebolehpercayaannya. Hari ini, ia telah diiktiraf sebagai salah satu broker utama dalam industri ini. Untuk meningkatkan imejnya sebagai broker yang boleh dipercayai, peniaga akan dengan senang hati mengetahui bahawa IQOption adalah broker yang dikawal selia di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Bursa Sekuriti Cyprus (CySEC) di bawah nama syarikat pemegangan IQ Option Europe. Sebagai broker terkawal di bawah CySEC, ini bermakna Opsyen IQ juga merupakan broker yang mematuhi MiFID. Dengan kata lain, IQOption dibenarkan untuk menawarkan perkhidmatannya kepada pelanggan dalam EEA. Satu lagi faedah untuk pelanggan yang dikawal oleh CySEC ialah hakikat bahawa IQOption juga merupakan ahli Skim Pampasan Pelabur. Di bawah skim ini, setiap dana klien IQ Option dilindungi sehingga maksimum 20,000 euro. Tetapi bagi peniaga yang berada di luar EEA, akaun mereka diuruskan oleh syarikat saudara yang berasingan yang dipanggil IQ Option Ltd. Syarikat ini berpusat di Mahe, Seychelles dan dikawal oleh Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan Seychelles (FSA).

Platform Perdagangan

Daripada memilih platform dagangan standard, Pilihan IQ telah memilih untuk menyediakan pelanggannya dengan platform proprietari yang direka khusus untuk memenuhi keperluan perdagangan mereka. Platform yang sama digunakan untuk CFD dan untuk perdagangan pilihan binari. Direka dengan baik untuk menjadi mesra pengguna, platform ini mempunyai carta besar yang sangat membantu para pedagang yang ingin memantau keadaan di pasaran. Di samping itu, platform ini dilengkapi dengan pelbagai pilihan alat dagangan yang biasanya tidak terdapat di mana-mana platform perdagangan yang mampu binari. Beberapa alat dagangan lanjutan yang dapat kita lihat petunjuk teknikal yang popular seperti Moving averages, Band Bollinger, MACD dan RSI. Jenama ini sering menambah ciri baru kepada platform untuk menawarkan lebih banyak fleksibiliti peniaga. Satu ciri semacam itu ialah kedudukan ‘top-up’. Ini membolehkan pedagang untuk membuka perdagangan jika ia menghampiri stop loss. Ia memberi peniaga lebih banyak skop untuk membolehkan dagangan pulih sebelum ditutup. Ia mesti digunakan dengan disiplin, tetapi menawarkan pedagang pengurusan risiko atau pilihan strategi perdagangan baru.

Perdagangan Bergerak

Bagi peniaga yang tidak dapat kekal di terminal dagangan mereka untuk tempoh masa yang lama, mereka boleh memasang aplikasi dagangan mudah alih yang telah disediakan secara percuma oleh Opsyen IQ. Aplikasi dagangan mudah alih yang telah direka khusus untuk telefon pintar dan peranti mudah alih, membolehkan peniaga menyemak status akaun mereka, terus dikemas kini dengan semua perkembangan di pasaran serta melaksanakan dagangan.

Akaun Perdagangan Ditawarkan

Tidak seperti kebanyakan broker CFD dan binari, Opsyen IQ hanya memilih untuk menawarkan 3 jenis akaun dagangan, akaun perdagangan standard, akaun VIP dan akaun demo. Untuk membuka akaun standard, hanya deposit minimum $ 10 diperlukan. Sebagai akaun perdagangan VIP, anda perlu meletakkan deposit minima $ 1900 (atau setara mata wang) – tetapi memukul jumlah dagangan sebanyak $ 15000. Kedua-dua jenis akaun dagangan memberi hak kepada peniaga untuk mengambil bahagian dalam pertandingan perdagangan mingguan IQ Option. Walau bagaimanapun, akaun VIP akan memberi manfaat kepada pemegang akaun manfaat perdagangan tambahan seperti penyertaan percuma dalam promosi perdagangan, pulangan tambahan 3% dan perkhidmatan pengurus peribadi. Pedagang yang berpotensi yang ingin mencuba platform boleh mula mendaftar untuk akaun demo. Ia disediakan secara percuma dan tidak memerlukan apa-apa “pra-deposit” seperti beberapa broker yang memerlukan pelanggan mereka terlebih dahulu. Akaun demo ini telah dimuatkan dengan wang latihan $ 1000 yang boleh anda gunakan untuk melaksanakan perdagangan praktik anda.

 

 

Selaras dengan peraturan CySEC, Pilihan IQ tidak lagi menawarkan apa-apa jenis bonus deposit. Satu-satunya jenis tawaran promosi yang peniaga-peniaga di IQOption boleh menyertai adalah pertandingan perdagangan yang mereka boleh menyertai untuk bayaran masuk. Hadiah untuk julat persaingan untuk $ 100 hingga sekitar $ 100,000.

Aset Pada Pilihan IQ

Pada masa ini, pedagang di Opsyen IQ boleh berdagang dalam 90 jenis aset yang berlainan. Mereka terdiri daripada pemilihan pasangan mata wang, indeks pasaran, stok dan komoditi. Baru-baru ini, Opsyen IQ juga telah menambah 12 jenis cryptocurrency yang berbeza untuk pelanggannya untuk berdagang. Senarai pasaran yang tersedia untuk perdagangan terus berkembang. Baru-baru ini, firma tersebut memperluaskan senarai stok dan berkongsi dan mengambil jumlah melebihi 150. Harapkan pengembangan ini untuk diteruskan di semua kawasan. IQ juga menyebarkan pasaran merentasi semua produk, jadi perkara seperti Minyak, Emas dan Perak ditambah ke senarai aset perdagangan Digital. Saiz perdagangan minimum berubah mengikut setiap produk. Jadi binari dan pilihan digital boleh dibuka untuk $ 1, tetapi Forex CFD mempunyai saiz dagangan minimum $ 20, dan Pilihan FX $ 30 (Atau Euro atau GBP bersamaan).

Pilihan FX

Pilihan FX adalah produk yang sangat baru. Begitu baru, bahawa pada masa ini hanya terdapat di lima pasangan matawang utama. Terdapat dalam pasaran EU yang dikawal selia, mereka menawarkan pelaburan risiko tetap, sama dengan pilihan binari. Terdapat satu tamat tempoh untuk setiap pilihan FX dan potensi pembayaran bergantung kepada harga aset yang mendasarinya. Jadi di mana seorang pedagang percaya langkah harga yang kuat akan berlaku, pembayarannya mencapai 2000% dan lebih. Apabila pendekatan tamat tempoh, pembayaran akan meningkat kerana pilihan ini dipengaruhi oleh delta yang sama, dan nilai gamma sebagai pilihan tradisional. Terdapat perdagangan minimum $ 30 yang ditempatkan pada pilihan FX, tetapi mereka boleh dijual pada bila-bila masa sehingga tamat. Jadi jika seorang peniaga telah membawa sama ada panggilan atau meletakkan, kedua-duanya boleh dijual sebelum tamat tempoh sama ada mengunci keuntungan atau mengurangkan kerugian. Ini adalah cara yang baik untuk peniaga EU untuk terus mengakses perdagangan risiko tetap. Apabila produk semakin popular, IQ pasti akan memperluaskan rangkaian pasaran dan masa tamat tempoh (kini hanya 1 jam expiries tersedia).

 

 

Gandaan Cryptocurrency

Satu lagi produk inovatif yang disampaikan oleh IQ adalah Multiple Cryptocurrency. Ini berfungsi dengan berkesan seperti perdagangan yang leveraged, jadi pergerakan harga di aset yang mendasari diperbesar. Pilihan IQ mula-mula memperkenalkan idea ini dengan Bitcoin x 100. Ini menguatkan pergerakan harga sebanyak 100 kali, mewujudkan peluang besar – dan risiko – untuk peniaga. Produk itu begitu popular, bahawa IQ telah mengembangkan konsep untuk Ethereum, IOTA, Ripple dan lain-lain. Faktor pengali adalah dari x20, hingga x50 dan x100 pada Bitcoin seperti yang disebutkan. Pada masa ini, produk ini hanya tersedia untuk peniaga Bukan EU.

Kos dan Bayaran Perdagangan

Opsyen IQ adalah telus dengan yuran dan kos mereka. Untuk melihat apa perdagangan di IQ akan dikenakan, anda perlu mempertimbangkan:

  • Spread – Perbezaan antara harga beli dan jual. Ini sering berubah dan akan bergantung kepada turun naik, kecairan dan juga masa hari.
  • Yuran Pertukaran – Ini adalah yuran yang dikenakan untuk jawatan yang diadakan semalaman. Caj berbeza dari 0.1% hingga 0.5% dan akan lebih tinggi apabila kedudukan diadakan pada hujung minggu.
  • Yuran Akaun Dorman – Sekiranya akaun tidak aktif selama 90 hari, IQ akan mula memohon bayaran sebanyak € 10 (atau setara mata wang) setiap bulan, dengan mengambil kira baki akaun melebihi sifar.
  • Yuran Pengeluaran – Tiada yuran untuk majoriti pembekal perkhidmatan pembayaran, tetapi pemindahan bank akan menarik caj $ 31 (atau setara mata wang).
  • Suruhanjaya – Pada perdagangan cryptocurrency tertentu, komisen sebanyak 2.9% akan dikenakan. Caj ini tidak dikenakan ke atas aset lain.

Sokongan pengguna

Salah satu mata utama utama IQOption adalah perkhidmatan pelanggan mereka. Untuk memastikan bahawa peniaga-peniaga di IQOption boleh mendapatkan bantuan yang mereka inginkan apabila keperluan itu timbul, broker telah menyediakan perkhidmatan sokongannya 24/7. Mereka boleh menghubungi pasukan sokongan melalui e-mel, live chat atau telefon. Untuk kebaikan para peniaga yang bahasa ibunya bukan bahasa Inggeris, IQOption juga telah menerjemahkan laman web mereka ke dalam bahasa yang berlainan.

Deposit & Pengeluaran

Untuk pembiayaan akaun dagangan di IQOption, broker telah menyediakan sokongan untuk beberapa kaedah pemindahan dana. Kaedah ini termasuk pemindahan melalui kad kredit, ewallet dan pemindahan kawat bank. Kad kredit yang diterima termasuk VISA, Mastercard dan Maestro. Bagi pilihan eWallet, mereka termasuk dompet popular seperti Neteller, Skrill, Perfect Money dan Webmoney.

 

 

Untuk mengeluarkan dana, peniaga juga boleh menggunakan kaedah yang sama yang mereka gunakan untuk membuat deposit di tempat pertama. Pemprosesan permintaan pengeluaran biasanya mengambil masa satu hari perniagaan tetapi boleh secepat beberapa jam jika kaedah pengeluaran dilakukan oleh eWallets. Untuk kad kredit dan pemindahan kawat bank, keseluruhan proses pengeluaran boleh mengambil masa selama 10 hari perniagaan selesai. Pertumbuhan di pasaran Asia juga telah membawa Opsi IQ untuk mengembangkan jangkauan mereka di rantau itu. Akibatnya, pemindahan bank kini mungkin dari pelbagai bank di kawasan ini: Thailand – Bangkok Bank, Kasikorn Bank, Krung Thai Bank, Siam Commercial Bank, Bank of Ayudhya, Bank Simpanan Kerajaan, Bank TMB. Indonesia – Asia Tengah, Negara Indonesia, Rakyat Indonesia, CIMB Niaga, Mandiri. Vietnam – Vietcombank, Bank Perdagangan Asia, Bank untuk Pelaburan dan Pembangunan, Techcombank, Vietin Bank, Sacombank, Donga Bank, Eximbank. Malaysia – Maybank, Hong Leong Bank, RHB Bank, Public Bank, CIMB Bank, AmBank Filipina – Help2Pay – Menyokong BDO (BDO Unibank) dan MTB (Metrobank) Pilihan Amerika Selatan juga diperluaskan: Brazil – Jeton Wallet (Boleto Bancario), dan AstroPay (Boleto, Itau, Bradesco, Banco do Brasil, Caixa, Santander) Argentina – AstroPay (Bank yang disokong; Pago Facil, Santander, Banco Galicia) Perfect Money juga boleh digunakan di seluruh Amerika Selatan, termasuk Colombia. Perfect Money sebenarnya juga pilihan yang sah di seluruh Nigeria dan Pakistan, serta bahagian Eropah. Jeton juga akan menyokong pedagang Opsyen IQ dari India dan pelbagai bank yang melayani peniaga Afrika Selatan juga telah ditambah. China Union Pay boleh memudahkan deposit dan pengeluaran untuk pedagang di tanah besar China, Hong Kong, Taiwan dan Macau.

Adakah IQOption sesuai untuk hari dagangan?

Salah satu faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika mencari broker untuk menjalankan perdagangan hari dengan melihat jenis instrumen yang tersedia untuk diperdagangkan. Dengan Opsyen IQ sejak broker menawarkan CFD yang membolehkan peniaga membuka dan menutup kedudukan pasaran mereka pada bila-bila masa, ia adalah broker yang sesuai untuk perdagangan hari. Di samping itu, broker itu dikawal selia dengan baik dan ini membantu memastikan wang anda akan dikendalikan secara profesional dan beretika.

Soalan Lazim

Apakah keperluan deposit minimum untuk membuka akaun dagangan? Deposit minimum pada IQOption adalah $ 10. Berapa cepatkah permintaan pengeluaran saya boleh diproses? Permintaan pengeluaran pada IQOption lazimnya mengambil satu hari perniagaan tetapi selang beberapa jam. Adakah IQOption broker yang boleh dipercayai? Ya. IQOption adalah broker yang boleh dipercayai dan dikawal oleh CySEC. Apakah jenis platform dagangan yang ada dalam IQOption? IQOption menggunakan jenis platform dagangan proprietari. Apakah leverage maksimum yang terdapat pada IQOption? Leverage maksimum yang ditawarkan oleh IQOption adalah 1: 500 untuk ahli bukan EEA. Peniaga-peniaga EEA akan melihat leverage yang dihadkan pada 1:30. Walau bagaimanapun, peniaga-peniaga EEA boleh mendaftar sebagai profesional – ini bermakna had pengawalseliaan tidak dikenakan ke akaun mereka. Lawati Pilihan IQ untuk maklumat lanjut.

Negara yang Diterima

Opsyen IQ menerima peniaga dari Thailand, United Kingdom, Afrika Selatan, Singapura, Hong Kong, India, Perancis, Norway, Sweden, Denmark, Emiriah Arab Bersatu, Arab Saudi, Kuwait, Luxembourg, Qatar dan kebanyakan negara lain. Peniaga tidak boleh menggunakan Pilihan IQ dari Amerika Syarikat, Jepun, Israel, Turki, Belgium, Persekutuan Rusia, Australia, Kanada, Jerman, Itali, Belanda, Romania, Sepanyol.