Harga purata berwajaran voltan (VWAP) dan harga purata berwajaran voltan bergerak (bergerak VWAP, atau kadang-kadang MVWAP) adalah jenis purata wajaran yang termasuk jumlah dalam pengiraan mereka. Ia direkod terus pada carta harga. VWAP adalah semata-mata penunjuk dagangan hari – ia tidak akan muncul pada carta harian atau lebih banyak masa pemampatan (contohnya, mingguan, bulanan).

Harga berlegar di bawah VWAP mungkin menunjukkan bahawa keselamatan adalah “murah” atau “nilai” pada dasar intraday. Sebaliknya, harga di atas VWAP mungkin menunjukkan bahawa keselamatan adalah “mahal” secara intraday. VWAP juga digunakan sebagai barometer untuk mengisi perdagangan. Volum adalah komponen penting yang berkaitan dengan kecairan pasaran.

Contohnya, jika perdagangan yang panjang diisi di atas garisan VWAP, ini mungkin dianggap sebagai perdagangan yang tidak optimal. Bergerak VWAP menjejaki pengiraan VWAP akhir-akhir dari masa ke masa, dan dengan itu pada dasarnya membentuk purata bergerak.

Tempohnya boleh dilaraskan untuk memasukkan seberapa banyak atau sedikit nilai VWAP yang diinginkan. Berikut adalah imej VWAP bergerak yang digunakan pada carta harian S & P 500 (garis merah jambu). Perlu diingatkan bahawa VWAP dan bergerak VWAP mungkin tidak berfungsi pada mata wang / forex disebabkan oleh fakta bahawa banyak platform perisian tidak menyumbang data volum dalam kelas aset ini.

Mengira VWAP

VWAP dikira melalui langkah-langkah berikut:

1. Untuk setiap tempoh, kirakan harga tipikal, yang sama dengan jumlah harga tinggi, rendah, dan tutup yang dibahagikan dengan tiga [(H + L + C) / 3].

Satu bar atau candlestick adalah sama dengan satu tempoh. Apa tempoh ini ditetapkan sehingga kebijaksanaan peniaga (contohnya, 5 minit, 30 minit, dan sebagainya).

2. Ambil harga biasa (TP) dan kalikan dengan volum (V), memberikan nilai TP * V.

3. Jauhkan tabulasi berjalan jumlah TP * V dan juga jumlah jumlah volum yang berjalan. Ini adalah aditif dan agregat sepanjang hari itu.

4. VWAP dikira dengan rumus: volum terkumpul TP * V / kumulatif Pengiraan ini, apabila dijalankan pada setiap tempoh, akan menghasilkan harga purata berwajaran volum untuk setiap titik data.

Maklumat ini akan dilengkapkan pada carta harga dan membentuk satu baris, serupa dengan imej pertama dalam artikel ini. Menggerakkan VWAP hanya menambah beberapa angka VWAP akhir-akhir dan mensasarkan mereka dalam tempoh masa tertentu pengguna.

VWAP akan dikira secara automatik dalam perisian carta seseorang. Tidak perlu ada pemboleh ubah matematik atau berangka yang memerlukan pelarasan. Pada penunjuk VWAP yang bergerak, seseorang perlu menetapkan bilangan tempoh yang dikehendaki.

Penggunaan VWAP dan Bergerak VWAP

VWAP, sebagai penunjuk arah, adalah yang terbaik untuk peniaga jangka pendek yang mengambil perdagangan yang biasanya berlangsung hanya beberapa minit hingga jam. Sebagai purata jangka panjang, bergerak VWAP lebih sesuai untuk peniaga jangka panjang yang mengambil perdagangan yang mencakup hari, minggu, atau bulan.

Bergerak VWAP adalah penunjuk trend berikut dan berfungsi dengan cara yang sama seperti purata bergerak atau bergerak purata proksi, seperti bergerak regresi linear. Bagi mereka yang menggunakan trend berikut sebagai landasan strategi perdagangan mereka, bergerak VWAP boleh menjadi penunjuk yang berdaya maju untuk disatukan ke dalam sistem seseorang. Pedagang pembalikan harga juga boleh menggunakan VWAP bergerak. Dalam kes sedemikian, disyorkan bahawa seseorang menggunakan strategi crossover.
 

 
Idea asas dalam strategi crossover adalah dengan menggunakan purata “cepat” untuk mengukur arah aliran apabila ia melintasi purata “lambat”. Untuk mencari pembalikan harga pada fesyen yang tepat pada masanya, adalah disyorkan untuk menggunakan tempoh yang lebih pendek untuk purata ini.

Contohnya, garisan VWAP yang bergerak pantas anda boleh ditetapkan pada 1-3 tempoh manakala garisan VWAP yang bergerak perlahan dapat ditetapkan sekitar 5-10 tempoh. Ini memastikan bahawa harga bertindak pantas untuk mendiagnosis peralihan dalam trend awal sebelum sebahagian besar pergerakan sudah berlalu dan meninggalkan titik kemasukan yang tidak optimum. Cara pendekatan ini akan dibincangkan dalam bahagian di bawah.

Contoh Dagangan

Seperti yang dinyatakan di atas, terdapat dua cara asas untuk mendekati perdagangan dengan VWAP – sama ada perdagangan trend atau pembalikan harga. Kami akan mula dengan perdagangan trend untuk bermula.

Trend Mengikut Contoh Dagangan

Seperti mana-mana petunjuk, menggunakannya sebagai asas tunggal untuk perdagangan tidak disyorkan. Kita tidak boleh hanya mengikuti cerun jenis penunjuk purata yang bergerak dan mengharapkan untuk mencetuskan kemungkinan yang cukup untuk memihak seseorang.

Trend berikut adalah asas strategi yang paling biasa dalam perdagangan, tetapi ia masih perlu digunakan dengan sewajarnya. Ini boleh bermakna mengambil isyarat daripada tindakan harga, corak carta, penunjuk teknikal yang lain, dan / atau analisis fundamental. Siaran ini didedikasikan untuk analisis teknikal, jadi kami akan menggunakan VWAP bergerak dalam konteks satu lagi penunjuk bertema yang sama.

Kami akan menggunakan pengayun derivatif , yang berjalan antara tempoh kenaikan harga dan tempoh penurunan harga apabila di atas dan di bawah sifar, masing-masing. Peraturan perdagangan kami akan mudah:

Dagangan Lama

  1. Pergerakan VWAP perlu dicondongkan secara positif
  2. Pengayun derivatif di atas sifar

Dagangan Pendek

  1. Memindahkan VWAP perlu dicetuskan secara negatif
  2. Pengayun derivatif di bawah sifar

Keluar Perdagangan

  1. Salah satu daripada dua kriteria ini tidak sah

Contoh # 1

Mari kita lihat contoh menggunakan VWAP bergerak pada jangka masa harian S & P 500 . Oleh kerana garisan VWAP yang bergerak secara positif merosot sepanjang, kita bias ke arah perdagangan yang panjang sahaja. Ini datang apabila pengayun derivatif berada di atas sifar, dan ditutup apabila ia berada di bawah sifar. Dagangan ditandakan oleh zon “Buy” di antara garis putih menegak. Ini menghasilkan empat pemenang bersaiz yang baik dan satu kekalahan kecil.

Contoh # 2

Di sini kita menggunakan sistem asas ini untuk ETF yang menjejaki pasaran niaga hadapan kopi (tanda simbol NYSEARCA: JO ). Kami mempunyai satu perdagangan yang panjang dan empat perdagangan pendek. Ini mempunyai prestasi yang lebih bercampur, menghasilkan satu pemenang, satu kalah, dan tiga yang hampir pecah.

Contoh Perdagangan Pembalikan Harga

Dagangan pembalikan harga akan selesai menggunakan strategi crossover VWAP yang bergerak. Semakin lama tempoh itu, semakin banyak data lama di sana akan dibungkus dalam penunjuk. Kami mahu meminimumkan ini untuk menangkap pembalikan seawal mungkin, jadi kami mahu memendekkan tempoh itu.

Kami mahu jangka masa yang singkat, tetapi tidak begitu singkat sehingga kita berakhir dengan sesuatu yang sangat tidak masuk akal dan menghantar beberapa isyarat palsu atau samar-samar. Dalam hal menggerakkan VWAP, kita dapat menurunkan tempoh garis “cepat” hingga 1, jika perlu.

Garis “lambat” kami boleh sekurang-kurangnya 5 tempoh. Untuk mendapatkan petunjuk apabila harga mungkin diregangkan, kita boleh memasangkannya dengan penunjuk pembalikan harga lain, seperti saluran sampul surat. Penunjuk ini, seperti yang dijelaskan dengan lebih mendalam dalam artikel ini , diagnosis apabila harga mungkin diregangkan.

Untuk memastikan isyarat yang secepat mungkin, kami akan menggunakan tempoh yang lebih ketat (10) dan menggunakan sisihan piawai 5. Ia tidak masuk akal untuk harga melanggar pelopor atas atau bawah dengan tetapan yang ketat ini, yang harus secara teorinya memperbaiki kebolehpercayaan. Oleh itu, untuk mengeluarkan peraturan kami untuk sistem ini:

Dagangan Lama

  1. Talian pantas (1-tempoh) melintasi garis perlahan (5-tempoh) di atas
  2. Sentuhan terbaru dari band bawah

Dagangan Pendek

  1. Talian pantas melintasi garis perlahan
  2. Sentuhan terbaru dari band teratas

Keluar Perdagangan

  1. Crossover seterusnya baris VWAP bergerak untuk menegaskan trend sebelumnya

Contoh

Mari kita gunakan ini untuk carta harian pasaran minyak mentah. Dalam carta di bawah, sejurus sebelum persediaan perdagangan pertama kita melihat pecah momentum yang menyebabkan harga memukul di atas saluran atas saluran sampul surat.

Sebaik sahaja garisan VWAP bergerak menyeberangi corak penurunan harga, persediaan perdagangan pendek muncul pada titik ini (anak panah merah). Ini membawa kita turun kira-kira 2% -3% sebelum garis VWAP bergerak “pantas” melintasi semula untuk mengesahkan trend. Ini membawa kepada perdagangan keluar (panah putih).

Kemudian kita melihat keadaan yang sama. Harga bergerak naik dan berjalan melalui saluran atas saluran sampul surat. Pada setiap satu daripada dua lilin berikutnya, ia menyerang saluran sekali lagi tetapi kedua-duanya menolak tahap. Apabila garis VWAP bergerak cepat melintasi garis perlahan, ini adalah isyarat untuk mengambil satu lagi yang bertentangan dengan trend (anak panah merah).

Garis-garis itu menyeberangi lima lilin kemudian di mana perdagangan itu keluar (panah putih). Sekiranya perdagangan dibuka dan ditutup pada setiap lilin terbuka dan ditutup, perdagangan ini akan berkurang walaupun.
 

 

VWAP dagangan

VWAP dikira dalam intraday sahaja dan digunakan terutamanya di pasaran untuk menyemak kualiti penentuan harga atau sama ada keselamatan adalah nilai yang baik berdasarkan jangka masa harian.

Jika harga berada di bawah VWAP, ia mungkin dianggap harga yang baik untuk dibeli. Apabila harga di atas VWAP ia mungkin dianggap harga yang baik untuk dijual. Sekiranya kita melihat contoh carta 5 minit pada Apple (AAPL) , harga di bawah VWAP menunjukkan bahawa Apple boleh menjadi nilai yang berpatutan (atau perdagangan panjang di salah satu daripada harga ini menjadi kualiti yang memuaskan).

Begitu juga, apabila harga berjalan di atas VWAP, ia dapat memberitahu pedagang bahawa Apple mahal pada hari intraday. Sekiranya dia merancang untuk pergi lama / membeli stok dengan rancangan untuk memegangnya pada jangka pendek sahaja, ia mungkin lebih baik menunggu. Jelas sekali, VWAP bukan penunjuk arah harian yang harus diperdagangkan sendiri. Tetapi ia adalah salah satu alat yang boleh dimasukkan ke dalam petunjuk penunjuk untuk membantu memaklumkan keputusan perdagangan yang lebih baik.

Kesimpulannya

VWAP dikira sepanjang hari dagangan dan boleh berguna untuk menentukan sama ada aset murah atau mahal pada hari intraday. Peniaga mungkin menyemak VWAP pada akhir hari untuk menentukan kualiti pelaksanaan mereka jika mereka mengambil kedudukan pada keselamatan tertentu itu.

Sekiranya harga pengisian mereka berada di bawah VWAP, ini akan dianggap sebagai tambah (jika perdagangan adalah kedudukan membeli / panjang). Jika harga berada di atas VWAP, ini akan dianggap negatif. VWAP bermula semula setiap hari dagangan. Bergerak VWAP adalah penunjuk mengikut trend.

Ia menggabungkan VWAP beberapa hari yang berbeza dan boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan pedagang tertentu. VWAP bergerak lebih lama digunakan oleh peniaga jangka panjang untuk mengesan trend berbilang bulan atau berbilang tahun. Ia boleh melancarkan “bunyi bising” di pasaran untuk pedagang yang lebih peduli dengan trend jangka panjang atau cyclicality yang mungkin wujud di pasaran tertentu dan bukannya memberi tumpuan kepada pergerakan sehari-hari.

Peniaga pembalikan harga mungkin menggunakan crossover bergerak VWAP untuk menentukan titik perubahan dalam pasaran. Memindahkan VWAP sangat serba boleh dan sangat serupa dengan konsep purata bergerak.