Carta dagangan hari adalah salah satu alat yang paling penting dalam arsenal dagangan anda. Tetapi pemahaman Renko dari Heikin Ash, atau menghakimi selang waktu terbaik dari 5 minit, intraday atau setiap carta ujian boleh menjadi sukar. Di sini kami menerangkan carta untuk perdagangan hari, mengenal pasti produk carta percuma dan mudah-mudahan menukar dagangan tanpa carta.

Halaman ini akan memecah carta dagangan terbaik untuk tahun 2020, termasuk carta bar, carta candlestick, dan carta garis. Ia kemudian akan menawarkan panduan tentang bagaimana untuk menubuhkan dan mentafsir carta anda. Akhirnya, anda akan mendapat tip teratas di mana untuk mendapatkan yang terbaik dan membayar untuk perisian carta.

 

 

Carta Terbaik Untuk Dagangan Hari

Terdapat beberapa carta perdagangan hari yang berbeza di luar sana, dari carta Heiken-Ashi dan Renko ke Magi dan Carta carta. Tugas anda adalah untuk mencari carta yang sesuai dengan gaya dagangan individu anda.

Setiap carta mempunyai manfaat dan kekurangannya sendiri. Walau bagaimanapun, perdagangan hari menggunakan carta candel dan carta bar sangat popular kerana mereka menyediakan lebih banyak maklumat daripada carta garis mudah.

Carta Talian

Salah satu carta perdagangan intraday yang paling popular adalah carta garisan. Tetapi, mereka akan memberi anda harga penutup sahaja. Anda masih akan memilih bingkai masa, tetapi carta hanya akan memaparkan harga penutupan untuk tempoh itu, katakan lima minit sebagai contoh.

Setiap harga penutup akan disambungkan ke harga penutup seterusnya dengan garis yang berterusan. Carta garis berguna untuk memotong bunyi bising dan menawarkan gambaran ringkas mengenai harga di mana harga tersebut telah. Walau bagaimanapun, anda tidak mahu mendasarkan keputusan perdagangan anda semata-mata pada data ini kerana maklumat penting hilang.

Carta Bar & Candlestick

Carta dagangan paling banyak yang anda lihat dalam talian akan menjadi bar dan carta candlestick. Mereka memberi anda maklumat yang paling, dalam format yang mudah dinaungi. Secara ringkas, mereka menunjukkan di mana harga telah dilalui dalam tempoh masa tertentu.

Saiz bar / lilin bergantung pada bingkai masa yang telah anda pilih. Katakan bar harga atau lilin dihasilkan setiap lima minit. Carta bar dan candlestick akan menunjukkan harga urus niaga pertama yang berlaku pada awal lima minit itu, ditambah dengan harga urus niaga tertinggi dan paling rendah dalam tempoh itu. Di samping itu, anda juga akan melihat harga akhir (penutupan) tempoh lima minit itu.

Anda akan menemui lebih banyak petua tentang mencari selang waktu terbaik untuk carta dagangan harian di bawah.

Carta Bar

Carta bar terdiri daripada garis menegak yang mewakili julat harga dalam tempoh masa tertentu. Garis mendatar mewakili harga terbuka dan penutupan. Jika harga pembukaan lebih rendah daripada harga penutup, garis biasanya akan menjadi hitam, dan merah untuk sebaliknya.

Carta bar secara efektif merupakan lanjutan carta garisan, sambil menambah terbuka, tinggi, rendah dan dekat. Mereka tetap agak mudah untuk dibaca, sementara memberi anda beberapa carta garis maklumat penting yang gagal dilakukan.

Tandakan

Dagangan hari dengan carta semak tidak biasa, tetapi sesetengah pedagang bersumpah dengannya. Bar pada carta semak dibangunkan berdasarkan bilangan transaksi tertentu. Oleh itu, carta 415 tick mewujudkan bar baru setiap 415 transaksi.

 

 

Mereka membolehkan anda menyiapkan entri anda dengan mudah, oleh itu mengapa banyak carta tatal tuntutan yang terbaik untuk perdagangan hari. Mereka tidak akan terjejas oleh masa, jadi pada masa aktiviti perdagangan yang tinggi anda mungkin mempunyai satu bentuk bar setiap minit, tetapi dalam tempoh yang perlahan mungkin diperlukan beberapa jam. Ini bermakna dalam tempoh kelantangan yang tinggi, carta semak akan menunjukkan kepada anda lebih banyak maklumat penting daripada banyak carta lain.

Carta Candlestick

Heikin-Ashi

Jika anda berdagang hari, grafik heikin-ashi pdf mungkin akan menemui skrin anda pada satu ketika. Carta lilin ini berasal dari tahun 1700-an dari Jepun.

Jadi, mengapa orang menggunakannya? Kerana mereka menyaring banyak maklumat yang tidak perlu, jadi anda mendapat pandangan yang jelas dari trend. Ini menjadikannya sesuai untuk pemula. Tetapi mereka juga berguna untuk peniaga yang berpengalaman. Carta Heiken-ashi akan membantu anda dalam perdagangan yang berorientasikan arah dan membuat penolakan secara terus terang.

Renko

Jika anda ingin meringankan diri dalam perdagangan hari dengan carta, maka pertimbangkan carta Renko. ‘Renko’ berasal dari perkataan Jepun untuk batu bata, ‘renga’. Carta Renko hanya akan menunjukkan pergerakan harga anda. Anda tidak akan mendapat petunjuk masa atau isipadu.

Sebaik sahaja harga melebihi bahagian atas atau bawah bata terdahulu, bata baru diletakkan di lajur seterusnya. Anda akan melihat batu bata putih apabila trend mengetuk ke atas dan bata hitam apabila trend turun. Mereka amat berguna untuk mengenal pasti tahap sokongan dan rintangan utama.

Kagi

Semua keperluan carta Kagi adalah jumlah pembalikan yang anda nyatakan dalam peratusan atau perubahan harga. Kemudian, apabila harga bertukar ke arah yang bertentangan dengan jumlah pembalikan yang telah ditetapkan, carta berubah arah.

Anda akan melihat lebar baris yang berbeza dalam carta Kagi. Jika pasaran mendapat lebih tinggi daripada ayunan sebelumnya, garis itu akan menebal. Begitu juga, apabila kepala di bawah ayunan sebelumnya garis akan nipis.

Carta Kagi baik untuk perdagangan hari kerana mereka menekankan pemecahan tinggi dan rendah. Ia juga hebat untuk mencari tahap sokongan dan rintangan, membolehkan anda mengesan kecenderungan pasaran.

Persediaan Masa

Dalam talian anda akan melihat banyak carta 1, 5, 15 dan 30 minit dagangan hari. Semua jenis carta mempunyai kerangka waktu, biasanya paksi-x, dan itu akan menentukan jumlah maklumat perdagangan yang mereka paparkan.

Walaupun kebanyakan berdasarkan masa, ada yang akan menumpukan pada bilangan dagangan. Yang paling umum adalah:

 • Masa
 • Tandakan
 • Jumlah dagangan
 • Julat harga

Carta 5-minit adalah contoh jangka masa yang berasaskan masa. Setiap 5 minit bar harga baru akan menunjukkan anda pergerakan harga selama 5 minit. Sebilangan bilangan urus niaga boleh muncul semasa bingkai masa itu, dari ratusan hingga ribuan.

Sebahagian daripada persediaan carta perdagangan hari anda memerlukan penentuan selang masa. Jika anda tidak bercadang untuk terpaku pada skrin anda sepanjang hari, anda mungkin mahu menggunakan bingkai masa yang lebih rendah. Jika anda bercadang untuk berada di sana untuk jangka masa yang panjang, barangkali rangka waktu yang lebih tinggi akan lebih sesuai untuk anda.

Ini semata-mata kerana jika anda berdagang hanya dalam beberapa jam, carta 15-minit hanya akan mewujudkan bilangan bar yang terhad. Tidak kira betapa baiknya perisian carta anda, ia akan berjuang untuk menghasilkan isyarat berguna dengan maklumat yang terhad itu.

 

 

Terdapat sebab lain yang perlu anda pertimbangkan masa dalam persediaan carta anda untuk perdagangan hari – penunjuk teknikal. Tidak semua penunjuk berfungsi sama dengan semua bingkai masa. Anda mungkin mendapati penunjuk yang ketinggalan, seperti purata bergerak berfungsi yang terbaik dengan volatiliti yang kurang. Anda mungkin mendapat manfaat daripada purata bergerak jangka panjang pada carta harian anda, daripada jika anda menggunakan persediaan yang sama pada carta 1 minit.

Tidak ada jawapan yang salah dan tepat ketika datang ke bingkai masa. Perlu diingat apabila anda membaca carta untuk dagangan hari, pertama, berapa lama anda berada di skrin anda, menunggu isyarat untuk dipaparkan? Kedua, apakah jangka masa yang akan menjadi indikator teknikal yang anda gunakan dengan sebaik-baiknya?

Memahami Carta Perdagangan Hari

Jadi, anda telah menyediakan carta anda. Tetapi, sekarang anda perlu mendapatkan pegangan dengan analisis carta perdagangan hari. Tidak ada penggunaan mempunyai carta dengan semua jawapan jika anda tidak dapat mentafsir garis, kutu, dan bar untuk mendapatkan tangan anda pada mereka.

Petunjuk Teknikal

Tambah penunjuk terlalu banyak dan anda akan ditinggalkan dengan warna dan garisan laut yang hanya akan melambatkan proses membuat keputusan. Ramai yang membuat kesilapan mengelakkan carta mereka dan tidak dapat mentafsir semua data. Sebaliknya, pertimbangkan beberapa penunjuk yang paling popular:

 • Penunjuk volum – Ia tidak akan memberitahu anda cara harga akan pergi, bagaimanapun, ia akan memberitahu anda jika ada sejumlah besar transaksi dibuat, dan sama ada pemain besar berada dalam permainan.
 • Rata-rata bergerak sederhana (SMA) – Rata-rata bergerak 10-tahun adalah salah satu petunjuk yang paling lazim di kalangan pedagang intraday. Ia akan menyerlahkan langkah harga yang signifikan awal dan menunjukkan kepada anda arah mana. Memilih purata bergerak yang perlahan dan anda mungkin kehilangan keuntungan apabila trend berakhir atau membalikkan.
 • Purata julat sebenar (ATR) – Ini cat gambaran turun naik yang tepat berdasarkan harga sebenar instrumen. Ini memberi anda tiada pilihan tetapi untuk menilai setiap keselamatan secara individu. Ini membantu memastikan keputusan perdagangan yang tepat dibuat.
 • Oscillators – Ini adalah sekumpulan petunjuk yang biasanya mengalir di antara batas atas dan bawah. Mereka berguna apabila trend tidak dapat dilihat dengan jelas. Yang paling popular ialah RSI, MACD, dan Indeks Saluran Komoditi (CCI).

Corak Carta

Dengan ribuan peluang perdagangan pada carta anda, bagaimana anda tahu kapan untuk masuk dan keluar dari kedudukan? Anda perlu melihat pola perdagangan terbaik hari ini. Corak hebat kerana mereka membantu anda meramalkan pergerakan harga masa depan. Mereka bekerja atas dasar bahawa, ‘sejarah mengulanginya sendiri’.

Corak carta saham, sebagai contoh, akan membantu anda mengenal pasti pembalikan trend dan kesinambungan. Anda biasanya akan mendapati dua tema dalam analisis carta anda, penjejakan dan pembalikan. Yang pertama adalah apabila harga membersihkan tahap yang telah ditetapkan pada carta anda. Yang terakhir adalah apabila ada perubahan dalam arah trend harga.

Beberapa corak yang paling popular disenaraikan di bawah.

 • Penyatuan pagi
 • Penyatuan lewat
 • Tidak ada penarikan balik harga
 • Spring pada sokongan
 • Bar di luar di rintangan atau sokongan
 • Pennant
 • Piala dan pemegangnya
 • Segitiga menaik
 • Segitiga menurun
 • Bahagian bawah tiga
 • Kepala dan bahu

Anda juga boleh mencari pecahan corak popular , bersama dengan imej yang mudah diikuti.

Perisian

Anda boleh mendapatkan pelbagai perisian carta, dari aplikasi dagangan hari ke platform berasaskan web. Perisian carta yang baik akan membolehkan anda dengan mudah membuat carta visual yang menarik. Anda juga harus mempunyai semua analisis teknikal dan alat hanya beberapa klik sahaja.

Kebanyakan pembrokeran menawarkan perisian carta, tetapi sesetengah peniaga memilih tambahan, perisian khusus. Jika anda baru ke hari dagangan menggunakan carta maka perisian standard yang anda dapatkan dari broker anda harus memotong sawi.

Semua perisian carta popular di bawah baris tawaran, bar dan carta candlestick. Mereka juga menawarkan pilihan customisability yang luas:

 • MetaTrader – Ia sesuai jika anda mencari carta harian forex. Berdagang dengan MetaTrader ini menawarkan carta mendalam dan mudah untuk menavigasi. Anda juga mendapat bingkai banyak masa untuk memilih antara.
 • eSignal – eSignal menawarkan penyesuaian yang luas, tetapi pemilihan teknikal yang agak terhad. Ia sesuai untuk pemula yang ingin membiasakan diri dengan carta dagangan.
 • NinjaTrader – Sistem perisian trading dan charting bersepadu yang murah ini menawarkan carta jernih dalam setiap format di bawah matahari. Anda juga akan mendapat manfaat daripada alat penyelidikan dan simulator perdagangan yang berguna.
 • Sierra Chart – Platform perdagangan ini bukan sahaja menawarkan carta untuk memudahkan penubuhan, tetapi anda juga mendapat alat analisis teknikal yang luas. Ia juga menawarkan akaun demo, ditambah data masa nyata dan sejarah.
 • TradeStation – Anda mendapat manfaat daripada carta fleksibiliti dan pelbagai data. Di samping itu, anda mendapat akses kepada petunjuk dengan isyarat dan beberapa alat lukisan pintar.

Sekiranya anda mahukan perisian perangkaan percuma, pertimbangkan lebih banyak contoh yang mencukupi di bahagian seterusnya.

Carta Percuma

Berita baik adalah banyak carta perdagangan hari yang percuma. Anda mendapat kebanyakan petunjuk dan alat analisis teknikal yang anda akan bayar untuk carta langsung. Anda juga akan mendapati beberapa pilihan percuma menawarkan ruang untuk peniaga untuk mengikuti pedagang yang berpengalaman, dan membincangkan instrumen dan pasaran antara satu sama lain.

Laman carta percuma ini adalah tempat yang ideal untuk pemula untuk mencari kaki mereka, menawarkan anda tip teratas dalam membaca carta. Ada juga yang akan menawarkan akaun demo. Ini memberi anda peluang untuk berdagang dengan wang simulasi terlebih dahulu ketika anda menemukan tali. Mereka sesuai untuk mencuba pelbagai carta yang berlainan sehingga anda mencari orang yang sesuai untuk memuji gaya dagangan anda.

Antara carta perdagangan dalam talian percuma yang paling popular adalah:

 • Juruteknik – Anda akan mendapat carta hari sebenar untuk semua pasaran ekuiti AS dan forex. Di samping itu, anda akan mendapat data yang tertangguh daripada bursa saham dunia dan pasaran niaga hadapan.
 • TradingView – Anda akan mendapat carta saham masa nyata pada bingkai masa 1, 3, 5 dan 15 minit. Anda juga boleh mendapatkan carta forex dan bitcoin, sementara data niaga hadapan tertunda. Anda akan mendapat akses kepada beratus-ratus penunjuk teknikal dan keupayaan untuk menyediakan senarai menonton dan peringatan.
 • FreeStockCharts – Anda mendapat carta dagangan untuk crypto, niaga hadapan, saham dan semua pasaran besar lain. Anda akan menerima bingkai masa 1, 2, 3, 5, 10 dan 15 minit untuk memilih antara. Anda boleh menyimpan portfolio, membuat pelbagai susun atur carta dan mendapat manfaat daripada pelbagai penunjuk teknikal dan alat lukisan.

Perkara utama

Halaman ini telah menerangkan carta dagangan secara terperinci. Oleh itu, anda harus tahu, perdagangan hari ini tanpa carta hilang pada banyak maklumat yang berguna. Digunakan dengan betul carta boleh membantu anda menjelajahi data harga terdahulu untuk membantu anda meramalkan perubahan masa depan yang lebih baik. Terdapat banyak perisian perangkaan di luar sana, termasuk beberapa pilihan percuma. Cari carta dengan pilihan customisability yang murah hati, yang menawarkan pelbagai alat teknikal untuk membolehkan anda mengenal pasti pola penerangan.