Purata bergerak eksponen ialah bentuk analisis tertua. Ia adalah salah satu indikator dagangan yang paling popular yang digunakan oleh ribuan peniaga. Dalam panduan langkah demi langkah ini, anda akan mempelajari strategi purata bergerak eksponen mudah. Gunakan apa yang anda pelajari untuk menukar perdagangan anda dan menjadi peniaga jangka panjang yang berjaya! Purata bergerak boleh menjadi petunjuk yang sangat berkesan. Ramai pedagang menggunakan purata bergerak eksponen, jenis penunjuk purata bergerak yang berkesan , untuk berdagang dalam pelbagai pasaran.

Strategi purata bergerak eksponen, atau strategi EMA, digunakan untuk mengenal pasti trend utama di pasaran. Ia juga boleh memberikan tahap sokongan dan rintangan untuk melaksanakan perdagangan anda.

Pasukan kami di Pedagang Strategi Perdagangan telah membahas topik, sistem berikut mengikut trend. Anda boleh mengkaji trend di sini, MACD Trend Strategi Mengikuti – Sederhana untuk Mempelajari Strategi Perdagangan . Anda juga boleh mempelajari asas-asas sokongan dan rintangan di sini, Zon Sokongan dan Rintangan – Jalan ke Perdagangan Berjaya .

Pastikan anda meneruskan artikel yang disyorkan jika anda ingin lebih memahami bagaimana pasaran berfungsi. Membina asas pemahaman akan membantu anda secara dramatik meningkatkan hasil anda sebagai pedagang.

Strategi EMA Rata-rata Bergerak Exponential adalah strategi perdagangan universal yang berfungsi di semua pasaran. Ini termasuk saham, indeks, Forex, mata wang, dan pasaran kripto-mata wang, seperti Bitcoin mata wang maya . Sekiranya strategi purata bergerak eksponen berfungsi pada mana-mana jenis pasaran, mereka bekerja untuk sebarang kerangka waktu. Secara ringkas, anda boleh berdagang dengan carta pilihan anda. Juga, baca rahsia tersembunyi bergerak purata .

Mari kita mulakan terlebih dahulu apa purata bergerak dan rumusan purata bergerak eksponen. Selepas, kita akan menyelam beberapa peraturan utama strategi purata bergerak eksponen,

Formula Purata Bergerak Eksponen dan  Purata Pergerakan Eksponen Dijelaskan

Purata bergerak eksponen adalah satu garisan pada carta harga yang menggunakan formula matematik untuk melicinkan tindakan harga. Ia menunjukkan harga purata dalam tempoh tertentu. Formula EMA memberikan lebih banyak berat pada harga baru-baru ini. Ini bermakna ia lebih dipercayai kerana ia bertindak balas dengan cepat kepada perubahan harga data terkini.

Purata bergerak eksponen cuba mengurangkan kekeliruan dan bunyi bising dari tindakan harga setiap hari. Kedua, purata bergerak melicinkan harga dan mendedahkan trend. Ia kadang kala mendedahkan corak yang anda tidak dapat melihat. Rata-rata juga lebih dipercayai dan tepat dalam meramalkan perubahan masa depan dalam harga pasaran.

 

Terdapat 3 langkah untuk formula purata bergerak eksponen dan mengira EMA. Formula menggunakan purata SMA bergerak sederhana sebagai titik permulaan untuk nilai EMA. Untuk menghitung SMA, ambil jumlah bilangan masa dan bahagikan sebanyak 20.

Kami memerlukan pengganda yang membuat purata bergerak meletakkan lebih banyak tumpuan pada harga yang paling terkini.

Rumusan purata bergerak membawa semua nilai ini bersama-sama. Mereka membentuk purata bergerak.

Rumusan purata bergerak eksponen di bawah adalah untuk EMA 20 hari:

Permulaan SMA = 20-masa jumlah / 20

Multiplier = (2 / (Tempoh masa + 1)) = (2 / (20 + 1)) = 0.0952 (9.52%)

EMA = {Close – EMA (hari sebelumnya)} x multiplier + EMA (hari sebelumnya).

Peraturan umum ialah jika harga didagangkan di atas purata bergerak, kita berada dalam aliran meningkat. Selagi kita berada di atas purata bergerak eksponen, kita harus mengharapkan harga yang lebih tinggi. Sebaliknya, jika kita berdagang di bawah, kita berada dalam aliran menurun. Selagi kita berdagang di bawah purata bergerak, kita harus mengharapkan harga yang lebih rendah.

Sebelum kita melangkah lebih lanjut, kami sentiasa mengesyorkan menulis peraturan perdagangan di atas sekeping kertas. Latihan ini akan meningkatkan keluk pembelajaran anda dan anda akan menjadi peniaga yang lebih baik.

Mari kita mulakan…

Strategi Purata Bergerak Eksponen

(Peraturan Perdagangan – Jual Perdagangan)

Strategi purata bergerak eksponensial kami terdiri daripada dua elemen. Tahap pertama untuk menangkap trend baru ialah dengan menggunakan dua purata bergerak eksponen sebagai penapis kemasukan.

Dengan menggunakan satu purata bergerak dengan tempoh yang lebih lama dan satu dengan tempoh yang lebih singkat, kami mengautomasikan strategi. Ini membuang apa-apa bentuk subjektiviti dari proses perdagangan kami.

Langkah # 1: Plot pada carta anda 20 dan 50 EMA

Langkah pertama ialah dengan betul menetapkan carta kami dengan purata bergerak yang betul. Kita boleh mengenal pasti crossover EMA di peringkat akhir. Strategi purata bergerak eksponen menggunakan EMA dan 20 tempoh EMA.

Kebanyakan platform perdagangan standard datang dengan indikator purata bergerak lalai. Ia tidak sepatutnya menjadi masalah untuk mengesan EMA sama ada pada platform MT4 atau Tradingview anda.

Sekarang, kami bersedia melihat lebih dekat dengan struktur harga. Ini membawa kita ke langkah seterusnya strategi.

 

 

Langkah # 2: Tunggu crossover EMA dan harga diperdagangkan di atas 20 dan 50 EMA.

Peraturan kedua strategi bergerak ini adalah keperluan untuk harga diperdagangkan di atas kedua-dua 20 dan 50 EMA. Kedua, kita perlu menunggu crossover EMA, yang akan menambah berat badan kepada kes kenaikan harga.

Kami merujuk kepada crossover EMA untuk perdagangan beli apabila 50-EMA melintasi 50 EMA.

Dengan melihat crossover EMA, kami mencipta isyarat beli dan menjual automatik.

Memandangkan pasaran terdedah kepada penembusan palsu, kami memerlukan lebih banyak bukti daripada crossover EMA mudah. Pada peringkat ini, kita tidak tahu sama ada sentimen kenaikkan cukup kuat untuk menolak harga selepas kita membeli untuk membuat keuntungan.

Untuk mengelakkan pelarian palsu, kami menambah pertemuan baru untuk menyokong pandangan kami. Ini membawa kita ke langkah seterusnya strategi.

Langkah # 3: Tunggu zon antara 20 dan 50 EMA untuk diuji sekurang-kurangnya dua kali, kemudian cari peluang membeli.

Keyakinan di belakang strategi purata bergerak ini bergantung kepada pelbagai faktor. Selepas crossover EMA berlaku, kita perlu bersabar. Kami akan menunggu dua zon berturut-turut dan berjaya di antara 20 dan 50 EMA.

Kedua-dua ujian semula zon antara 20 dan 50 EMA berjaya memberikan pasaran masa yang cukup untuk membangunkan trend.

Jangan lupa bahawa tiada harga terlalu tinggi untuk membeli dalam dagangan. Dan tiada harga terlalu rendah untuk dijual.

Catatan * Apabila kita merujuk kepada “zon antara 20 dan 50EMA,” kita sebenarnya tidak bermaksud bahawa harga perlu diperdagangkan di ruang antara dua purata bergerak.

Kami hanya mahu menutup spektrum harga keseluruhan antara dua EMA. Ini kerana harga hanya akan menyentuh secara ringkas purata bergerak (20-EMA). Tetapi ini masih lagi berjaya.

Kini, kita masih perlu menentukan di mana kita akan membeli. Ini membawa kita ke langkah seterusnya strategi.

Langkah # 4: Beli di pasaran apabila kita menguji semula zon antara 20 dan 50 EMA buat kali ketiga.

Sekiranya harga berjaya mengulangi zon antara 20 dan 50 EMA buat kali ketiga, kami teruskan dan beli pada harga pasaran. Kami kini mempunyai bukti yang cukup bahawa momentum kenaikan harga adalah kukuh untuk terus mendorong pasaran ini lebih tinggi.

Kini, kita masih perlu menentukan di mana untuk meletakkan stop loss pelindung dan ke mana hendak mengambil keuntungan. Ini membawa kita ke langkah seterusnya strategi.

 

 

Langkah # 5: Letakkan pelindung Stop Los 20 pips di bawah 50 EMA

Selepas crossover EMA berlaku, dan setelah kami mempunyai dua kali berturut-turut, kami tahu tren itu berakhir. Selagi kita berdagang di atas kedua-dua purata bergerak eksponen trend tetap utuh.

Dalam hal ini, kami meletakkan stop loss pelindung kami 20 pips di bawah 50 EMA. Kami menambah penyangga sebanyak 20 pips kerana kami faham kami tidak hidup dalam dunia yang sempurna. Pasaran cenderung untuk melakukan jerawat palsu.

Bahagian terakhir strategi EMA kami adalah strategi keluar. Ia didasarkan semula pada purata bergerak eksponen.

Langkah # 6: Ambil Keuntungan sebaik sahaja kami pecah dan tutup di bawah 50-EMA

Dalam kes ini, kami tidak menggunakan teknik keluar yang sama seperti teknik kemasukan kami, yang berdasarkan pada crossover EMA.

Jika kami menunggu crossover EMA berlaku di sisi lain, kami akan memberikan kembali keuntungan yang berpotensi. Kita perlu mempertimbangkan hakikat bahawa purata bergerak eksponen adalah penunjuk yang ketinggalan.

Formula purata bergerak eksponen yang digunakan untuk merancang EMA kami membolehkan kami terus mengambil keuntungan tepat pada masa pasaran akan dibalikkan.

strategi purata bergerak eksponen

Nota ** Di atas adalah contoh perdagangan BELI. Gunakan peraturan yang sama – tetapi sebaliknya – untuk perdagangan SELL. Walau bagaimanapun, kerana pasaran turun lebih cepat, kami menjual pada ujian semula 1 zon antara 20 dan 50. Selepas crossover EMA berlaku.

Dalam gambar di bawah, anda boleh melihat contoh perdagangan JUAL sebenar, menggunakan strategi kami.

Ringkasan

Strategi purata bergerak eksponen adalah contoh klasik bagaimana membina sistem crossover EMA mudah. Dengan sistem purata bergerak eksponen ini, kami tidak cuba meramalkan pasaran. Kami cuba bertindak balas terhadap keadaan pasaran semasa, yang merupakan cara yang lebih baik untuk berdagang.

Kelebihan strategi perdagangan kami adalah dalam formula purata bergerak eksponen. Ia melancarkan EMA yang lebih lancar yang memberikan penyertaan dan keluar yang lebih baik.

Kami faham terdapat gaya perdagangan yang berlainan. Sekiranya trend istilah berikut bukan untuk anda, cuba baca Strategi Perdagangan Jangka Pendek Terbaik kami – Tips Perdagangan Jangka Pendek yang Menguntungkan . Ia mendedahkan trik perdagangan jangka pendek yang digunakan oleh pedagang institusi.

Terima kasih kerana membaca!