Dalam panduan ini, anda akan belajar bagaimana untuk meletakkan perdagangan menggunakan corak segi tiga menaik . Ini adalah strategi dagangan pelencongan yang mempunyai kelebihan untuk menonjolkan jerawat terlebih dahulu. Apa yang perlu anda lakukan adalah mempelajari teknik dagangan yang betul dan anda akan dapat mengenali masa sebenar anatomi jerawat dagangan.

Perkara yang sejuk mengenai corak carta ini ialah ia boleh digunakan pada carta 5 minit, carta 1-jam atau apa sahaja bingkai masa pilihan kami. Tidak peduli apa gaya dagangan anda, sama ada ia menjalar, mengendalikan daytrading, atau mengayunkan dagangan . Inilah teori di sebalik ketidakseimbangan bekalan-permintaan yang membuat corak carta harga berfungsi.

Mari kita bina ke dalamnya!

Mari kita fahami bagaimana ia membentuk dan bagaimana kita dapat menubuhkan pembentukan segitiga menaik.

 

 

Corak Segitiga Meningkat

The pembentukan segitiga menaik ialah corak kesinambungan dan seperti namanya ia mempunyai bentuk segi tiga. Segitiga menaik juga dikenali sebagai segi tiga kenaikan harga kerana ia membawa kepada pelarian kenaikkan harga.

Corak grafik segi tiga biasanya dianggap sebagai corak kenaikan harga.

Nota *: sebaliknya segitiga menaik adalah segitiga menurun yang juga dikenali sebagai segitiga penurunan.

Bagaimana bentuk segi tiga menaik seperti:

Elemen pertama corak harga ini adalah cerun ke atas yang diikuti oleh bahagian atas rata.

Ini menunjukkan bahawa pasaran telah mencuba beberapa kali untuk memecahkan kedudukan rintangan tetapi tidak dapat. Oleh itu, kami telah membangunkan garis rintangan.

Unsur kedua segitiga menaik adalah slanting atau trendline yang semakin meningkat bergerak ke atas. Inilah yang membuat pola kenaikan harga.

 

Lihat carta di bawah:

Ingat bahawa semua corak kesinambungan seperti bendera menaik, corak segi empat tepat dan banyak lagi yang boleh anda dapati melalui laman web Pedagang Strategi Dagangan kami, perlu mempunyai konteks trend.

Dalam kes segi tiga kenaikan harga menaik, kita perlu mempunyai aliran menaik yang terdahulu untuk menyokong pelarian itu. Cara paling mudah untuk diingat adalah:

  • Segitiga menaik berkembang dalam trend menaik.
  • Segitiga naik berkembang dalam trend menurun.

Kini kami telah mempelajari bagaimana pembentukan menaik seperti kami ingin berkongsi dengan anda dua perkara yang telah kami pelajari dari perdagangan segitiga menaik.

Trik kecil pertama yang kami pelajari adalah bahawa pada carta harga corak segi tiga jarang sekali akan mempunyai bentuk yang sempurna.

Sering kali anda akan melihat corak baji yang menaik yang akan memecahkan garis rintangan tetapi tidak mempunyai momentum sebenar di belakang pelarian itu. Pada masa yang lain, corak akan membentuk bar yang berbentuk runcing yang akan menyebabkan kerosakan palsu.

Apa yang anda perlu lakukan ialah menunggu corak segi tiga untuk menembusi dan menutup di atas garis ketahanan kami. Hanya kemudian mula membeli pada pembukaan lilin seterusnya.

Sekiranya anda cuba membeli setiap ayunan yang tinggi, anda boleh terjebak dalam keadaan kacau ketika anda berdagang corak ini

Seterusnya, kami akan melompat ke strategi dagangan pelarian mudah yang akan mengajar anda bagaimana untuk mengenal pasti dan memperdagangkan pembentukan segitiga menaik .

Carta Segitiga Meningkat

Sekarang mari kita melalui beberapa perkara yang akan menjadikan corak segi tiga mudah difahami.

Anda benar-benar perlu berfikir dari segi apa yang berlaku di belakang tempat kejadian. Kami tidak suka hanya untuk melihat harga, tetapi juga apa yang dilakukan peserta pasaran.

Apabila harga bergerak naik, ia mula membangunkan tahap terendah yang lebih tinggi klasik. Walau apa pun alasan pembeli menjadi sedikit lebih agresif dengan setiap yang berturut-turut berturut-turut. Atau, kita boleh mengatakan bahawa penjual tidak terlalu agresif apabila pasaran berputar dalam corak carta segitiga menaik.

Sisi mana-mana duit syiling itu, itulah yang menyebabkan pembentukan harga segitiga berkembang.

Apabila kita mencapai titik kemuncak segitiga di mana harganya tidak ada tempat, itulah saat kita hendak menjangka pelarian.

Apabila pecahan segitiga berlaku kita perlu melihat pengambilan dalam jumlah yang akan menghasilkan perdagangan panjang yang bagus.

 

 

Lokasi corak juga penting!

Sekiranya corak segi tiga berada di dalam julat perdagangan yang besar, maka tahap rintangan pepejal mungkin tidak begitu penting. Walau bagaimanapun, jika pembentukan harga segitiga menaik berkembang di tengah-tengah trend kenaikan harga, itu akan menambah berat badan kepada corak.

Apabila segitiga menaik berkembang dalam trend maka kita akan tertarik untuk membeli pelarian itu.

Strategi Perdagangan Segitiga Meningkat

Strategi perdagangan segitiga menaik adalah kaedah mudah untuk menangkap penjejakan di dalam trend. Untuk mengesahkan pelarian, kami akan menggunakan alat RSI yang merupakan penunjuk berasaskan momentum.

Kerana harga biasanya kontrak di dalam corak segi tiga menaik, pada satu titik sama ada lembu atau beruang mesti menang. Dengan penunjuk RSI dalam arsenal perdagangan kami, kami dapat menentukan terlebih dahulu siapa yang akan memenangi pertempuran ini.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Mari kita ambil langkah demi langkah:

Langkah # 1: Segitiga Meningkat mesti mempunyai Rintangan Rata dan Trendline Sokongan yang Meningkat

Kedua-dua elemen corak segi tiga yang baik ialah:

  • Rintangan rata yang ia telah melanda beberapa kali. Semakin banyak garis rintangan diuji, kemungkinan besar ia akan akhirnya gagal sebagai tahap rintangan.
  • Unsur kedua adalah trendline sokongan yang semakin meningkat yang menghubungkan tahap terendah berturut-turut dalam pembentukan segitiga menaik.

Lihat di bawah:

Langkah # 2: Sapukan RSI 20-tempoh pada Carta anda

Biasanya, tindakan harga menggabungkan dalam pembentukan segitiga menaik. Ini bermakna terdapat pertempuran berterusan antara lembu jantan dan beruang. Menilai siapa yang akan memenangi pertempuran ini boleh dilakukan dengan melihat bacaan RSI.

Sebelum pelarian datang, kita dapat melihat tindakan di dalam penyatuan untuk memutuskan sama ada ia patut mengambil pelarian atau lebih baik untuk hanya menunggu satu lagi perdagangan.

Apa yang kita mahu lihat adalah momentum berkurangan selepas setiap ujian berturut-turut bertahan tahap rintangan rata. Pada dasarnya, kita melihat untuk melihat perbezaan penurunan harga di indikator RSI.

Lihat carta segi tiga menaik di bawah:

Sekarang, sebelum membeli pelarian, kita perlu menyemak satu perkara lagi.

 

 

Langkah # 3: Periksa sama ada sebelum Segitiga Meningkat kita mempunyai arah aliran menaik

Sebagai corak penerusan, secara semula jadi kita memerlukan trend sebelumnya. Dalam kes segitiga menaik, yang merupakan corak kenaikan harga, kita perlu mempunyai aliran menaik sebelum ini.

Jika kita mempunyai aliran menaik sebelum ini, ia menunjukkan bahawa pelarian itu mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk berlaku pada terbalik.

Lihat carta segi tiga menaik di bawah:

Langkah terakhir adalah untuk menentukan titik pencetus masuk dan untuk mengukur sasaran keuntungan kami.

Lihat di bawah:

Langkah # 4: Beli sebaik sahaja kami melepasi paras rintangan rata

Dengan corak kesinambungan, strategi terbaik adalah untuk membeli terus dengan pelarian. Sekiranya kita terlalu banyak menunggu, kita akan meninggalkan beberapa keuntungan yang ada di atas meja.

Kami sudah mempunyai banyak faktor pertemuan yang mengesahkan pelarian bahawa ia tidak berguna untuk menunggu lebih banyak pengesahan. Lagipun, kami mahu menjangka pelarian dan mendahului orang ramai.

Untuk strategi mengambil keuntungan, kami akan menggunakan teknik mengukur kegemaran kami. Ini adalah strategi dinamik yang berdasarkan harga sebenar dan bukan nombor rawak.

Untuk mencari sasaran keuntungan, cukup ambil tinggi dan rendah dari pembentukan segitiga menaik dan tambah pengukuran ke tahap pelarian. Ini akan memberi anda sasaran ideal untuk corak kesinambungan ini.

Kesimpulan – Pembentukan Segitiga Meningkat

The pembentukan segitiga menaik adalah corak carta yang sangat kuat yang mengeksploitasi bekalan dan permintaan ketidakseimbangan dalam pasaran. Anda boleh membuat masa dagangan anda dengan pola mudah ini dan menunggang trend jika anda terlepas permulaan trend.

Ramai penganalisis teknikal memperdagangkan pelarian itu tanpa terlebih dahulu mengambil masa untuk memahami apa yang berlaku di belakang tempat kejadian. Dengan segitiga menaik, kita boleh memulakan permulaan yang sempurna, dan melihat peluang perdagangan sebelum ia berlaku. Jadi, dapat mengenali corak segitiga menaik boleh menjadi alat berharga yang boleh anda gunakan untuk mengenal pasti dagangan yang menguntungkan.

Terima kasih kerana membaca!