Bayangkan mata wang dari tanah jauh. Sebaik sahaja dibeli, tempoh masa yang singkat menanti untuk menghasilkan ROI melebihi 100,000%. Membolehkan anda pergi dari arena pelaburan dan menjalani kehidupan yang selalu anda impikan.

Akan bagus, bukan?

Mata wang yang akan kita lihat ialah Dinar Iraq aka IQD.

Pertama sekali, Iraq mempunyai potensi! Beg potensi! Perubahan tahunan KDNK 8.6% pada tahun 2011, 8.4% pada tahun 2012, 10.2% pada tahun 2013 dan laporan yang dijangkakan angka yang sama untuk lima tahun akan datang.
Walaupun sebahagian besar ekonomi global sedang merosot, Iraq jelas tidak.

Jadi mengapa kita melihat 5 juta pelabur yang dilelongkan membeli Dinar Iraq? Adakah mereka tahu sesuatu yang tidak kita lakukan?

Perkara utama perjanjian itu adalah mudah, dikatakan oleh mereka yang mengepam penjualan Dinar bahawa Dinar Iraq secara ridiculously undervalued dan satu-satunya pilihan adalah untuk menyelesaikan “penilaian semula” sehingga mereka yang memegang dinar sekarang akan suatu hari nanti tidak terlalu jauh masa depan untuk merealisasikan mereka mempunyai kejatuhan yang besar sebanyak $ 100,000 untuk setiap $ 1 yang dilaburkan.

Sesetengah masyarakat dinar menjangkakan kurang dan ada yang mengharapkan lebih banyak

Ramai di antara kita tahu bahawa Iraq mempunyai banyak potensi dan unggul, walaupun terdapat kekacauan berterusan dalam kehidupan seharian. Satu contoh yang baik tentang bagaimana ekonomi sedang dilakukan ialah apabila Iraq memiliki IPO pertama sejak era Saddam Hussein, sebuah syarikat telekom Iraq yang memanggil Asiacell yang menjadi penyenaraian IPO terbesar di Timur Tengah dan Afrika Utara sejak penyenaraian Pertambangan Arab Saudi pada tahun 2008 di Bursa Saham Arab Saudi.

Walaupun anda menganggap harga minyak dan minyak, Iraq kini memegang tempat kelima di seluruh dunia untuk rizab minyak. Ia menjadi lebih baik walaupun, kebanyakan Iraq tidak pernah diterokai! Terutama apabila anda menganggap teknologi baru untuk penerokaan, rizab yang kini didokumenkan pasti akan menjadi lebih tinggi.
Seperti yang anda boleh lihat dengan jelas, Iraq adalah satu kejayaan yang menunggu untuk berlaku.

Ramalan saya ialah kita akan melihat denominasi Dinar Iraq di mana tiga sifar akan dihapuskan dari mata wang yang bermaksud tender sah semasa menjadi terbatal sekali ditukar untuk tender sah yang baru dikeluarkan dalam tempoh 90 hari.

Sebagai contohnya, hari ini anda mengisi kereta anda untuk kepentingan hujah dengan nota 25,000 dinar yang bersamaan dengan $ 21.47 dan apabila denominasi berlaku anda telah mencetak nota baru mengatakan 20 dan nota 5 dinar. Anda kembali ke lokasi yang sama untuk membeli petrol anda dan bukan menggunakan 25,000 dinar, anda membayar dengan tender baru 25 dinar. Ini bermakna kuasa beli adalah sama, tidak kurang dan tiada lagi, tiada pemenang dan tidak ada yang rugi. Sementara itu, kuasa pertukaran kepada USD tetap 25 dinar yang sama membuat anda $ 21.47. Saya ingin meluangkan sedikit masa untuk melihat apa yang berlaku pada akhir tahun 2003 dan awal tahun 2004 apabila Pihak Berkuasa Wilayah Gabungan mengeluarkan Dinar Iraq yang baru (yang kini dalam edaran) sebagai pertukaran untuk Dinar Iraq lama yang membawa wajah Saddam.

 

 

Dari 15 Oktober 2003 hingga 15 Januari 2004, semua yang berada di dalam Iraq dapat bertukar untuk tender undang-undang baru, mereka yang berada di luar Iraq tidak. Selepas 15 Januari, mereka yang memegang tender lama tidak lagi dapat bertukar dan tender itu menjadi tidak sah.

Risiko yang dihadapi oleh spekulator mata wang adalah bahawa Iraq akan melakukan penamaan semula dan memberikan sejarahnya bahkan boleh melakukan pertukaran dalam negara hanya meninggalkan mereka yang tidak dapat ke Iraq dengan timbunan mata wang yang tidak bernilai. Saya fikir anda perlu melihat ini dengan serius apabila seseorang menganggap jika Pihak Berkuasa Wilayah Gabungan (Amerika, Britain dan lain-lain) melakukannya apabila berkuasa, sekarang bahawa Iraq mempunyai kuasa penuh, dia berada dalam haknya melakukan perkara yang sama dan mungkin akan.

Ada yang mungkin berkata, “jika Iraq sedang mempertimbangkan tindakan sedemikian pasti tugas moral adalah untuk berhenti menjual kepada pembeli luar negara.” Malangnya, kewajipan Bank Sentral Iraq adalah untuk menjual sebanyak mata wangnya kepada pembida tertinggi.

[Tweet “Jika Iraq sedang mempertimbangkan tindakan sedemikian pasti kewajipan moral adalah berhenti menjual kepada pembeli luar negara”]

Seksyen 32 undang-undang mata wang memberi mereka hak untuk menghapus tiga sifar dan membenarkan pertukaran di dalam negara sahaja.
Iraq masih mempunyai lebih daripada 71 carta wang fizikal sahaja dan dengan penilaian semula ia akan bernilai mengejutkan 11000000000 Dolar AS walaupun anda akan menggandakan jumlah AS

Dolar dalam edaran anda hanya akan berakhir dengan 25% daripada IQD (M2)

Ia juga mundur untuk berfikir bahawa Iraq akan menggunakan minyak sebagai sokongan mata wang Iraq / lindung nilai inflasi kerana kenyataannya minyak terbakar, dijual dan digunakan sehingga habis. Tidak ada peti besi ajaib yang minyak disimpan, kerana ia harus sentiasa dijual atau digunakan yang bermaksud setiap kali tong melewati proses ini mata uang itu telah menjadi lebih bernilai.

Kesimpulan
Untuk banyak pemegang dinar di luar Iraq, masa depan akan menjadi suram yang bertentangan dengan apa yang dinar dinar dinar. Hakikat bahawa angka-angka yang tidak ditambah harus cukup untuk memberitahu anda kejatuhan cepat kaya itu hanya itu, kejahatan.

Baghdad Melabur sebuah laman web yang memberi tumpuan kepada membawa rasa realisme kepada para pelabur Dinar Iraq.
Terima kasih kerana membaca!

Sila tinggalkan komen di bawah jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Penilaian Dinar Iraq!